Historisk video og Filmavisen

Skal du lage en dokumentar eller undervisningsmateriell?

Her får du alt du måtte ønske av klipp fra verdenshistoriens avgjørende hendelser og fra norsk historie. Video- og filmklippene går helt tilbake til slutten av 1800-tallet og fram til vår tid.

Her kan du bade i historisk materiell fra Berlinmurens fall, andre verdenskrig, amerikanske presidenter, det britiske kongehuset, kjente musikkartister og -band, filmstjerner i Hollywood, profilerte idrettsutøvere, teknologi og vitenskap – og mye mer.

Så, hva er du på utkikk etter?
Kontakt oss gjerne om du er på leting etter noe helt konkret, så gjør vi et dypdykk i arkivet.

NYHET!
Historisk video fra AP

Et av verdens største videoarkiv

Nyhet! Historisk video fra AP

Nå kan du få historisk film fra et av verdens største videoarkiv. NTB representerer et av verdens største arkiver for levende bilder fra British Movietone og nyhetskollektivet AP (The Associated Press). De eldste klippene her er fra slutten av 1800-tallet. Materialet fra 1900-tallet og 2000-tallet er enormt, og det legges til nytt materiale hver eneste dag. Jobber du med produksjon av en historisk dokumentar, kommer du ikke utenom dette rikholdige materialet. Klippene egner seg også spesielt godt i undervisningsøyemed.

Søk blant videoene i AP-arkivet ved å registrere deg her

Når du finner noe du liker, kontakter du kundesenter@ntb.no / tlf.: 22 00 32 00 så hjelper vi deg.

  

  

Norsk historie: Filmavisen

Jobber du med å utvikle læremidler eller behøver du historisk video som kan brukes til undervisning? I tillegg til NTBs eget materiale fra nyere norsk historie har vi også salgsrettighetene til skattekisten Filmavisen. Filmavisen er en yndet referanse for å illustrere norsk dagligliv og historisk utvikling, og ikke minst for å belyse propagandaapparatet under annen verdenskrig.

Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin som gikk som forfilm på kino i Norge i perioden 1941-1963. Det eksisterte en lokal utgave før annen verdenskrig, men under okkupasjonen ble produksjonen betydelig utvidet og distribusjonen ble landsdekkende. Bulletinene ble produsert av Norsk Film A/S, som den tyske okkupasjonsmakten kontrollerte, og de ble brukt som et sentralt propagandaredskap under krigen.

Etter annen verdenskrig ble Filmavisen brukt til folkeopplysning, opinionsdannelse og nasjonsbygging. Bulletinene tok for seg mange ulike temaer, alt fra nasjonale begivenheter til praktiske råd om hushold og hygiene. Her finner du klipp med folkeliv, natur, kongefamilie og modernisering.

Filmavisen er innlemmet i kulturarvregisteret Norges dokumentarv, som består av noen av de viktigste dokumentene i norsk historie. Filmavisen ble også kalt Norsk filmrevy, Norsk ukerevy, og Ukerevyen.

Samlingen består av rundt 1000 filmklipp. Klippene er grundig tagget, det vil si at det er lett å søke etter kjente personer og tematikk. Søk blant Filmavisen-klippene. Finner du ikke det du leter etter? Kontakt gjerne kundesenteret, så hjelper vi deg. 

 

Søk blant Filmavisen-klippene her

  

  

Historisk video

Utvalget av historisk footage og stockshots er enormt.

Her er noen eksempler på hva vi kan tilby:

 • 1900-tallet:
  San Francisco, slik byen så ut før det ødeleggende jordskjelvet i 1906.
 • 1910-tallet:
  Woodrow Wilson, president i USA
 • 1920-tallet:
  Amerikansk bilindustri. Veteranbiler.
 • 1930-tallet:
  Ataturk
 • 1940-tallet:
  Footage fra et sinnssykehus eller -asyl som viser pasienter med ulike psykiske plager.  Sikkord: Psykisk diagnose, psykiske forstyrrelser, sinnsforvirring, schizofreni.
 • 1950-tallet:
  Filmsnutt om livet til Theodore Roosevelt (Teddy), tidligere amerikansk president.
  Telefonoperatører på jobb. Yrkesaktive kvinner på 1950-tallet.
  Stikkord: Arbeidsliv. Arbeidshverdag. Kvinner.
 • 1960-tallet:
  John F. Kennedy, president i USA.
  Stikkord: Velferd, taler, politikk, fjernsyn, TV. Vietnamkrigen, Vietnam, helikopter, krigsofre, soldat, USA, Mekhong, Mekong.
 • 1970-tallet:
  Hippier på festival og konsert.
  Stikkord: Dop, fest, revolusjon.

  

  

Nyheter

video og live

De viktigste nyhetshendelsene nasjonalt og internasjonalt.

Se mer

Illustrasjon

video

Et rikt utvalg stockshots innenfor de fleste kategorier.

Se mer

Underholdning

video

Siste nytt om de hotteste kjendisene verden over.

Se mer

Kontakt oss på: 22 00 32 00 eller kundesenter@ntb.no 

Meld deg på nyhetsbrev!

 

Få informasjon om nye produkter, matnyttige tips og invitasjon til arrangementer.