En enkel metode for å teste om teksten fungerer

Har du opplevd at en tekst ikke fungerer slik du trodde? Hender det at leserne ikke skjønner hva du har skrevet, eller at de misforstår teksten? Ved å ta i bruk enkle metoder for brukertesting kan du unngå dette. Den kanskje aller enkleste metoden er såkalt geriljatesting. Vi har fått språkkonsulent Vidar Lynghammar til å beskrive hvordan du kan benytte geriljatesting i tekstarbeidet. 

Hva er det?

Geriljatesting er en metode du kan bruke for å sjekke ut korte tekster, enkeltavsnitt, setninger eller ord i en tekst, i en app eller på en nettside. Du oppsøker leserne der de er, og ber dem ganske enkelt om å lese det du vil teste. Når de har lest, stiller du dem noen enkle spørsmål.

Hvorfor bør du gjøre det?

Geriljatesting er en rask og rimelig metode for å sjekke ut deler av teksten underveis i arbeidet med den. Ved å geriljateste teksten sjekker du enkelt ut hvilke ord du skal bruke, og hva annet som eventuelt må justeres i teksten.

Hvordan gjør du det?
  • Velg ut teksten eller de delene av teksten som du vil teste.
  • Forbered noen spørsmål av typen «Hvordan forstår du dette?», «Hva står det her at du skal gjøre?» eller «Hva betyr dette ordet?». Unngå ja/nei-spørsmål.
  • Vær gjerne to, slik at den ene kan notere mens den andre stiller spørsmål.
  • Still de samme spørsmålene til 6–10 testpersoner.
  • Oppsøk leserne/testpersonene selv – på kafé, på gata, på biblioteket eller andre steder.
  • Bruk maks 10 minutter per person.
  • Bruk innspillene fra testingen til å justere teksten.

Vil du vite mer?

I samarbeid med KS har vi utarbeidet en verktøykasse for brukerinvolvering og effektmåling av klarspråksarbeid. Ta også gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål om brukertesting.

Lykke til!

Trenger du hjelp?

22 00 32 00

kundesenter@ntb.no

Meld deg på nyhetsbrev!

 

Få informasjon om nye produkter, matnyttige tips og invitasjon til arrangementer.
Vidar Lynghammar (NTB Arkitekst)

Vidar Lynghammar har jobbet som rådgiver, språkkonsulent og kursholder i mange store klarspråksprosjekter de siste fjorten årene. På kundelisten er en rekke statlige etater, kommuner og private virksomheter.

Vidar har hovedfag i nordisk språk og litteratur og han er en av gründerne i NTB Arkitekst. De siste årene har Vidar også jobbet mye med brukertesting og brukerinvolvering i klarspråkarbeid. Tidligere har han jobbet som konsulent i Språkrådet og ved tekstekontoret i NRK. 

Skrivetips:
Skriv for sosiale medier

Å fange leserens oppmerksomhet i sosiale medier kan være vanskelig. Vår språkrøkter Rune Wikstøl har plukket ut sine fire beste skrivetips for sosiale medier.

Les mer her
Fototips:
Hvordan ta et godt gruppebilde

Med mange elementer og personer som skal fungere sammen, er gruppebilder ofte utfordrende. Vår fotograf Thomas Brun er stadig ute hos kunder og tar fine bilder. Her får du hans beste tips for å ta et godt gruppebilde.

Les mer her
Skrivekurs

Vi setter jevnlig opp åpne skrivekurs. Se hva vi arrangerer neste gang og meld deg på, da vel!

Se kurs her