Hvordan ta et godt ansattbilde?

Hvordan ta et godt ansattbilde?
Heiko Junge / NTB

Trenger dere fotograf til å ta bilder, video eller visuell rådgivning? Lei en fotograf fra NTB Kommunikasjon.

Les mer om fotooppdrag
Skal dere ta ansattbilder selv, eller leie en fotograf? Uansett, her er fotograf Thomas Bruns beste råd for å ta ansattbilder.

Ansattbilder er profesjonelle portrettbilder som tas på vegne av arbeidsgiveren. Derfor er det arbeidsgiveren som legger føringer for en felles stil i ansattbildene. I noen bransjer og bedrifter er det naturlig å ha et dempet smil og profesjonell klesstil, mens det hos andre kan være en ledigere stil og omgivelser på bildene. En profesjonell fotograf kan være behjelpelig med ideer om stil, miljø og uttrykk i ansattbildene deres. Se noen av bildene vi har tatt nederst på siden.

Tips til ansattfotograferingen

 1. Tenk over hvordan bildene skal brukes, og hvordan de gjenspeiler deres kultur og arbeidsplass.
 2. Når på dagen skjer fotograferingen? Det gjelder selvsagt ikke for alle, men tidlig på morgenen kan noen være “trøtte i trynet”.
 3. Unngå å bruke overdeler som tar mye oppmerksomhet. Det være seg gensere og skjorter med prikker, striper, tungt mønster, tekst eller fargesprakende klær. Husk at hvite overdeler kan bli gjennomsiktige og vise BH-en under på bildet. Det er alltid lurt å ta med et ekstra skift til fotograferingen.
 4. Trenger dere gruppebilder av avdelinger eller av ledelsen? Ta dem gjerne samme dag, det er både praktisk for dere og kostnadsbesparende.
 5. Om fotografen kan velge helt fritt, er sommermånedene og høsten den ideelle tiden på året å ta portrettbilder. Da har de fleste litt mer farge og liv i fjeset.

Hva slags etterarbeid gjør en fotograf med portrettbilder?

 • Korrigerer fargetoner i bildet.
 • Korrigerer hudtonen: demper høylys og letter skyggepartier i ansiktet.
 • Enkel estetisk redigering, for eksempel redigering av ettervekst, reflekser i brilleglass, flekker på klær, skjule synlig BH bak blusen, mat mellom tennene, lett korrigering av uren hud og spesielle ønsker om retusjering.

Tips: Se ansattbilder og gruppebilder som vi har tatt for Eyr.

Hvor mye koster det å bruke en profesjonell fotograf?

For å få et riktig prisestimat er det nødvendig med en uforpliktende samtale om hva dere ønsker. Her er noen faktorer som spiller inn for hva en ansattfotografering vil koste.

 • Ønsker dere ett bilde av hver person, eller flere uttrykk med hver person? For eksempel ett bilde med smil og ett alvorlig.
 • Tid som brukes på fotograferingen.
  • Avhenger av hvor mange personer som skal fotograferes, og/eller hvor lang tid som brukes per person.
  • Er alle som skal fotograferes tilgjengelig i samme tidsrom, eller må fotograferingen skje over flere dager? Det er kostnadsbesparende å ta alt på samme dag.
 • Lokasjon og reisevei. Ofte er det mest praktisk for kunden at fotografen kommer til deres lokaler og tar bildene der. Fotografen kan også komme med forslag til andre lokasjoner for å ta bildene.
 • Hvor involvert skal hver enkelt være i bildeutvelgelsen? Det er mulig å få tilsendt et utvalg skissebilder på epost i etterkant der hver enkelt velger ut ett bilde, eller at man ser på bildene fortløpende underveis i fotoseansen.

Vil du få lignende bloggartikler i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

13.04.2021
Svart-hvitt og farger med grå bakgrunn
Portrett på to lokasjoner
Vi merket at fotografen var erfaren og flink med folk. Han ga oss gode føringer underveis. Det blir det gode bilder av.

Det sier markeds- og kommunikasjonssjef i Eyr, Maren Synnevåg. Les kundeintervjuet med Eyr.

Farger med hvit bakgrunn og svart-hvitt

Spørsmål om å bruke en profesjonell fotograf?

Se ansattbilder
Kundeintervjuer
Fotooppdrag: Sjøfartsdirektoratet
Thomas Brun / NTB Kommunikasjon

Fotooppdrag: Sjøfartsdirektoratet

Vi tok bildene til Sjøfartsdirektoratets viktige kampanje om båtsikkerhet. Se noen av bildene her og hvordan de blir brukt i kampanjen. Bli også med bak kameraet og se hvordan fotografen jobber.

Fotooppdrag: Eyr
Thomas Brun / NTB Kommunikasjon

Fotooppdrag: Eyr

Eyr har brukt fotografer fra NTB Kommunikasjon til nye ansattbilder, illustrasjonsbilder og pressebilder. Se resultatet her.

Fotooppdrag: Sylvsmidja

Fotooppdrag: Sylvsmidja

Sylvsmidja har brukt fotografer fra NTB Kommunikasjon til deres markedsmateriell og utarbeidelse av ny visuell profil. Les hva markedssjef Kristin Myhre sier om samarbeidet.

Kontakt oss for en uforpliktende prat