La roboter oppdatere leserne dine på lokale nyheter

La roboter oppdatere leserne dine på lokale nyheter
Shutterstock / NTB
Hva er robotjournalistikk?

Robotjournalistikk, eller automatisert journalistikk, handler om å produsere innhold basert på store mengder data. Automatisering gjør at vi kan produsere for eksempel artikler, grafikk og video raskt, nøyaktig og med utallige muligheter for lokal tilpasning og personalisering.

Robotene er på vei inn i norske redaksjoner. I NTB har vi flere utviklingsprosjekter på gang der roboter, eller automatisert journalistikk, står sentralt. Bli bedre kjent med noen av robotprosjektene våre.

Med automatiserte prosesser får journalistene tilgang på ferdigskrevne artikler basert på data og statistikk fra sitt lokale område.

Robotartiklene dekker flere behov

  • Raskt ute med siste nytt: Robotene setter lynraskt sammen ferske data til faktaorienterte artikler som kan publiseres slik de er.
  • Faktasaker er godt underlag: Robotartiklene fungerer dessuten godt som underlag for egne saker.
  • Feilprosenten går ned: En robotjournalist gjør ikke menneskelige feil (med mindre det er menneskelige feil i koden). Den utfører akkurat den oppgaven den er blitt programmert til å gjøre – med perfeksjon.
  • Frigjør tid til å gå i dybden: Det er mange saker en robotjournalist ikke kan skrive. Meningsutveksling og å utvise skjønn er et svakt punkt. Når roboten har gjort rutinearbeidet, kan journalisten konsentrere seg om å grave i dybden og se sammenhengen.

Hyperlokale saker skrevet av roboter

Her trekker vi fram to av robotene våre som gjør nettopp det: behandler store mengder data fra nasjonale kilder og skriver lokaltilpassede artikler.

Næringslivsroboten: lokale konkurser og nyetableringer

Har butikken på hjørnet gått konkurs, eller starter det opp en ny kafé i sentrum? Næringslivsroboten skriver saker om konkurser og nyetableringer i lokalavisenes område. Dataene hentes fra Brønnøysundregisteret.

En av kundene som har brukt næringslivsroboten en stund, er Agderposten. Avisens digitalredaktør Øystein Bjerkestrand forteller hvordan det har fungert for dem.

– Agderposten jobber kontinuerlig med overvåking og oppfølging av konkurser, nyetableringer og øvrig næringslivsstoff i regionen. Likevel opplever vi støtt og stadig at gode nyheter innenfor dette området glipper av ulike grunner. NTBs næringslivsrobot har vært et veldig nyttig verktøy for å sikre at vi får med oss alt, sier Bjerkestrand.

Boligroboten: kjøp og salg av næringsbygg og boliger

Er en gård lagt ut for salg, eller er en av byens største villaer endelig solgt –  langt under takst? Boligroboten skriver korte saker fra hele landet om kjøp og salg av boliger og næringsbygg som tinglyses. Dataene er levert av Prognosesentert, som henter fra Kartverkets grunnbok, samt egne utregninger.

Utvikler roboter basert på kundeinnsikt

Det er mange robotprosjekter på gang i ulike avdelinger i NTB. De fleste er store prosjekter som utvikles i samarbeid med testkunder, men det er også mulig å snu seg raskt rundt ved behov.

Da arbeidsledigheten steg under koronakrisen våren 2020, oppsto det et nytt behov som en robot kunne dekke. Svært mange nordmenn permittert og arbeidsledige – derfor lagde vi en robot som hentet tall fra Nav om hvor mange som søkte om dagpenger, og skrev lokale artikler basert på disse tallene. Se et eksempel her.


Her er noen av robotene:

  • Fotballroboten: automatiserte kampreferater fra bredde- og aldersbestemt fotball.
  • Nynorskroboten: oversetter tekster fra bokmål til nynorsk.
  • Faktaroboten: koronatall i Norge og Europa.
  • Dagpengeroboten: lokale artikler basert på antall søknader om dagpenger fra permitterte arbeidstakere, våren 2020.

Vil du få lignende bloggartikler i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

03.12.2020
Les også
Raumnes bruker NTB mini
Raumnes

Raumnes bruker NTB mini

Lokalavisa Raumnes har i dag en tilpasset produktpakke med nyheter, bilder, feature, spill og grafikk fra NTB. Les hva Fred Gjestad sier om hvilken verdi NTB mini gir dem.

Fotballroboten
Ola Hedin / Maskot / NTB

Fotballroboten

Fotballroboten skriver automatiserte referater fra fotballkamper som lokalavisen sjelden har kapasitet til å dekke selv. Treff leserne med spesialtilpasset innhold fra bredde- og aldersbestemt fotball.

Mediebank
Shutterstock / NTB

Mediebank

Mediebanken er en norskutviklet bildebank som gjør det lett å lagre, finne igjen og dele bilder, videoer og grafikk. Den passer like godt enten virksomheten deres er stor eller liten, offentlig eller privat.

Fredriksstad Blad bruker digitale spill
Maskot / NTB

Fredriksstad Blad bruker digitale spill

Fredriksstad Blad bruker i dag digitale spill fra NTB. Det innebærer at leserne deres kan spille kryssord og sudoku digitalt. Les hva sjefredaktør Jon Jacobsen sier om digitale spill.

Vil du vite mer om robotprosjektene?