La roboter oppdatere leserne dine på lokale nyheter

La roboter oppdatere leserne dine på lokale nyheter
Shutterstock / NTB
Ledig stilling som utviklingsredaktør

NTB har som ambisjon å være ledende på automatisering og utviklingen av robotjournalistikk, og utviklingsredaktøren vil bl.a. få ansvaret for å lede og koordinere den redaksjonelle delen av dette arbeidet.

Søknadsfristen er 1. oktober 2021.

Les mer på karrieresiden vår
Robotene er på vei inn i norske redaksjoner. I NTB har vi flere utviklingsprosjekter på gang der roboter, eller automatisert journalistikk, står sentralt. Bli bedre kjent med noen av robotprosjektene våre.

Med automatiserte prosesser får journalistene tilgang på ferdigskrevne artikler basert på data og statistikk fra sitt lokale område.

Hva er robotjournalistikk?

Robotjournalistikk, eller automatisert journalistikk, handler om å produsere innhold basert på store mengder data. Automatisering gjør at vi kan produsere for eksempel artikler, grafikk og video raskt, nøyaktig og med utallige muligheter for lokal tilpasning og personalisering.

Robotartiklene dekker flere behov

  • Raskt ute med siste nytt: Robotene setter lynraskt sammen ferske data til faktaorienterte artikler som kan publiseres slik de er.
  • Faktasaker er godt underlag: Robotartiklene fungerer dessuten godt som underlag for egne saker.
  • Feilprosenten går ned: En robotjournalist gjør ikke menneskelige feil (med mindre det er menneskelige feil i koden). Den utfører akkurat den oppgaven den er blitt programmert til å gjøre – med perfeksjon.
  • Frigjør tid til å gå i dybden: Det er mange saker en robotjournalist ikke kan skrive. Meningsutveksling og å utvise skjønn er et svakt punkt. Når roboten har gjort rutinearbeidet, kan journalisten konsentrere seg om å grave i dybden og se sammenhengen.

Hyperlokale saker skrevet av roboter

Her trekker vi fram to av robotene våre som gjør nettopp det: behandler store mengder data fra nasjonale kilder og skriver lokaltilpassede artikler.

Næringslivsroboten: lokale konkurser og nyetableringer

Har butikken på hjørnet gått konkurs, eller starter det opp en ny kafé i sentrum? Næringslivsroboten skriver saker om konkurser og nyetableringer i lokalavisenes område. Dataene hentes fra Brønnøysundregisteret.

En av kundene som har brukt næringslivsroboten en stund, er Agderposten. Avisens digitalredaktør Øystein Bjerkestrand forteller hvordan det har fungert for dem.

– Agderposten jobber kontinuerlig med overvåking og oppfølging av konkurser, nyetableringer og øvrig næringslivsstoff i regionen. Likevel opplever vi støtt og stadig at gode nyheter innenfor dette området glipper av ulike grunner. NTBs næringslivsrobot har vært et veldig nyttig verktøy for å sikre at vi får med oss alt, sier Bjerkestrand.

Boligroboten: kjøp og salg av næringsbygg og boliger

Er en gård lagt ut for salg, eller er en av byens største villaer endelig solgt –  langt under takst? Boligroboten skriver korte saker fra hele landet om kjøp og salg av boliger og næringsbygg som tinglyses. Dataene er levert av Prognosesentert, som henter fra Kartverkets grunnbok, samt egne utregninger.

Utvikler roboter basert på kundeinnsikt

Det er mange robotprosjekter på gang i ulike avdelinger i NTB. De fleste er store prosjekter som utvikles i samarbeid med testkunder, men det er også mulig å snu seg raskt rundt ved behov.

Da arbeidsledigheten steg under koronakrisen våren 2020, oppsto det et nytt behov som en robot kunne dekke. Svært mange nordmenn permittert og arbeidsledige – derfor lagde vi en robot som hentet tall fra Nav om hvor mange som søkte om dagpenger, og skrev lokale artikler basert på disse tallene. Se et eksempel her.


Her er noen av robotene:

  • Fotballroboten: automatiserte kampreferater fra bredde- og aldersbestemt fotball.
  • Nynorskroboten: oversetter tekster fra bokmål til nynorsk.
  • Faktaroboten: koronatall i Norge og Europa.
  • Dagpengeroboten: lokale artikler basert på antall søknader om dagpenger fra permitterte arbeidstakere, våren 2020.
03.12.2020
Les også
Digitale spill: Fredriksstad Blad
Maskot / NTB

Digitale spill: Fredriksstad Blad

Fredriksstad Blad bruker i dag digitale spill fra NTB. Det innebærer at leserne deres kan spille kryssord og sudoku digitalt. Les hva sjefredaktør Jon Jacobsen sier om digitale spill.

Få orden på bildefilene
Johner Images / NTB

Få orden på bildefilene

Synes dere det er vanskelig å holde orden på bilder, rettigheter og bruk? Vi har alle vært der – på leting gjennom felles mapper og eposter på jakt etter et bilde.

Vi hjelper dere med å dekke valget
Terje Pedersen / NTB

Vi hjelper dere med å dekke valget

Stortingsvalget nærmer seg med stormskritt, og i NTB er forberedelsene i full gang. Prosjektleder for valget, Gunnhild Hokholt Bjerve, forteller om spesialprodukter og utviklingsprosjekter utover ordinær nyhetsdekning.

Slik skal NTBs nyhetstjeneste utvikles i 2021
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Slik skal NTBs nyhetstjeneste utvikles i 2021

Som nyhetsbyrå skal vi gi kundene rask og pålitelig oversikt over de viktigste nyhetene. Nyhetsredaktør Sarah Sørheim forteller om utviklingsprosjekter i 2021, som skal støtte opp om akkurat det.

NTB mini: Raumnes

NTB mini: Raumnes

Lokalavisa Raumnes har i dag en tilpasset produktpakke med nyheter, bilder, feature, spill og grafikk fra NTB. Les hva Fred Gjestad sier om hvilken verdi NTB mini gir dem.

Vil du vite mer om robotprosjektene?