Slik unngår du stammespråk

Slik unngår du stammespråk
Maskot / NTB
I en pressemelding eller nyhetsartikkel må du våge å legge faghatten på hylla.

Stammespråk er på sin plass når eksperter kommuniserer seg imellom. Da må språket være presist. I en pressemelding eller nyhetsartikkel må du våge å legge faghatten på hylla. Gevinsten er at du når ut til flere. Så: Hvordan skal du «oversette» fagspråket og skrive lettfattelig, slik at alle kan forstå?

1. Start med deg selv

Mennesker ser verden innenfra og ut. Vi glemmer at leseren ser teksten vår for første gang og ikke kjenner saken like godt. Jo bedre vi kjenner en sak, jo vanskeligere er det å forstå at leseren ikke kjenner saken.

2. Velg deg en leser

Å velge seg en fiktiv leser, en såkalt persona, er en effektiv teknikk når du skal skrive forståelig. Gi vedkommende navn, bosted og alder. Ser du for deg leseren mens du skriver, vil det garantert hjelpe. Og husk: Ikke tenk på sjefen eller kollegene – det er ikke dem du skriver for.

3. Les teksten høyt

Høytlesning er avslørende. Kronglete ordsammensetninger som starter med i forbindelse med, knyttet til eller i forhold til høres verre ut når du leser høyt. Da hører du også hvor du kan sette punktum i stedet for mange bindeord som og, som og at. Sjekk samtidig at du selv forstår hva du har skrevet!

Ønsker du hjelp og konkrete tips til skriving?

Kom på kurs hos oss! Se våre skrivekurs her

17.02.2020

Spørsmål om språk?