Sportsdata tar på seg vinterklærne mot 2022

Sportsdata tar på seg vinterklærne mot 2022
Thomas Brun / NTB Kommunikasjon
Hva er sportsdata?

Sportsdata er sportsstatistikk som vi i NTB produserer selv, eller som vi tar imot, beriker og videreformidler fra ulike sportsdatakilder.

Ler mer
– Som leverandør av sportsdata ser vi behovet for å satse på individuell sport. Først ut er vintersport, sier Terje Alstad.

Sportsdata er et produktområde som skyter fart hos NTB. Sportsnerder, utviklere, designere og produktutviklere lager tjenester til store og små redaksjoner. Målet er å lage et produkt som viser utviklingen i konkurranser i sanntid – i tillegg til fakta og resultater knyttet til idretten eller laget.

Dermed skal sluttbrukerne til NTB-kundene kunne følge utviklingen i konkurransene til seks av de mest folkekjære vintersportene gjennom vinteren. Utøvere som Therese Johaug (langrenn), Johannes Thingnes Bø (skiskyting), Ragnhild Mowinckel (alpint), Halvor Egner Granerud (hopp), Ragne Wiklund (skøyter) og Jarl Magnus Riiber (kombinert) er bare noen av favorittene som skal kjempe om pallplasseringer i sin idrett i vinter.

Utvider porteføljen i takt med kundenes behov

I mange år har NTB levert livetjenester for lagidrettene fotball, håndball og ishockey. Vinteren 2020 tok NRK kontakt og ønsket en mer omfattende løsning for vintersport til nettsidene sine.

Vi så på utfordringen fra NRK som en mulighet til å gi kundene et enda bedre produkt og samtidig utvide vår egen portefølje. Samtidig gikk vi inn i det med skrekkblandet fryd.

Det sier Terje Alstad, sportsdatasjef i NTB.

– Det er hyggelig å bli spurt om å lage dette for en stor kunde som NRK, som satser så stort på vintersport, og de stiller selvsagt høye krav til produktet, fortsetter han.

Fotball og skiskyting er lite sammenlignbart

Alstad forteller at det å rapportere om resultater direkte fra langrenn, alpint og skiskyting er noe helt annet enn for eksempel å formidle fotballresultater. Bare det at hver idrettsgren har forskjellige regelsett, gjør det hele mer komplisert.

– Innenfor skiskyting må man ta høyde for både individuelle starter, fellesstarter og stafetter. Det er strafferunder, og det er tilleggsminutter. I langrenn på sin side må man ta høyde for tourer, stafetter og sprinter med heat-inndelinger. Dessuten deles det gjerne ut bonussekunder eller poeng underveis i rennet også. Alt dette må plukkes opp, settes sammen og leveres på en forståelig måte – uansett om det er visuelt eller gjennom API-er, sier Alstad.

– Det gjelder å holde tunga rett i munnen når man skal planlegge backend. Det kreves et godt datagrunnlag, et godt mottak fra vår side og gode tekniske løsninger for å sende det videre ut til kundene i ønsket format, som igjen når ut til sluttbrukerne, fortsetter Alstad.

Vinter-OL er årets store begivenhet

I februar arrangeres vinterens store mål for idrettsutøverne: OL i Beijing. Også for sportsdatagjengen i NTB blir OL en milepæl. Hele 109 øvelser står på planen under OL, og i tillegg til de seks nevnte idrettene skal det kåres gullvinnere i ishockey, curling, kunstløp, bob, aking, skeleton, kortbaneløp og diverse øvelser på snøbrett og friski.

Vi satser på både liveblogging, der en reporter følger øvelsene fra start til slutt, og sportsdata direkte fra OL. Det blir en hektisk, men spennende periode. Og vi satser på at kundene blir fornøyd med produktet.

I dag jobber sju fast ansatte med sportsdata hos NTB i tillegg til tre utviklingsressurser og én konsulent som bidrar med termlister og mye annet.

– Vi er ikke noe stort team ennå, men samtlige har en svært viktig funksjon i arbeidet vårt. Vi er en effektiv og engasjert gjeng som jobber med sportsdata, skryter Alstad.

Vil du få lignende bloggartikler i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.


18.11.2021

Spørsmål om sportsdata?

Les også
OL
Torstein Bøe / NTB

OL

Du får god støtte i OL-dekningen med oss på laget. Vi er til stede i Beijing med både journalister og fotografer. I tillegg har vi et stort lag som dekker OL fra desken. Resultatet blir et bredt tilbud av sportsdata, tekst, foto og grafikk.

La roboter oppdatere leserne dine på lokale nyheter
Shutterstock / NTB

La roboter oppdatere leserne dine på lokale nyheter

Robotene er på vei inn i norske redaksjoner. I NTB har vi flere utviklingsprosjekter på gang der roboter, eller automatisert journalistikk, står sentralt. Bli bedre kjent med noen av robotprosjektene våre.

Spesialsaker fra OL til lokalavisene
Heiko Junge / NTB

Spesialsaker fra OL til lokalavisene

Under sommer-OL i Tokyo lagde de tre utsendte journalistene våre 278 lokaltilpassede saker om norske idrettsutøverne.