Historiske bilder: Åsted Norge

Historiske bilder: Åsted Norge
Ivar Aaserud / NTB
Kunde: Åsted Norge
PRODUKTER FRA NTB:

Historiske bilder

INTERVJUET ER GJORT MED:

Journalist Kristian Ervik

PUBLISERT:

21. september 2020

Redaksjonen bak Åsted Norge trenger ofte gamle bilder til kriminalsakene de jobber med. Da er NTBs bildearkiv en god kilde.

I tillegg til alle bildene i bildeportalen vår har vi et fysisk arkiv med over 25 millioner historske bilder som ennå ikke er digitalisert, men som skannes på forespørsel. Redaksjonen bak Åsted Norge bruker både digitale og fysiske bilder.

NTBs fysiske bildearkiv er en historisk gullgruve. Det finnes mange spennende analoge bilder der som aldri før har blitt publisert.

Kristian Ervik i Åsted Norge forteller at NTB finner fram bilder han trenger fra nyhetshendelsene Åsted Norge lager et TV-program om. Deretter velger han og produksjonen ut bildene de vil kjøpe. Disse bildene er ofte analoge og må skannes for digital bruk.

– Bildene er en god kilde til historien. Selv om de er i sort-hvitt, har mange av bildene svært god oppløsning og gir oss mer informasjon om historien enn det som er skrevet med tekst, sier Kristian.

Kundekonsulent Berit Keilen forteller at det er over 25 millioner negativer, glassplater, dias og papirkopier fra perioden 1900–2000 i arkivet. NTB forvalter arkivet på vegne av VG, Aftenposten, Aktuell, Samfoto, Novosti og seg selv.

– Noen kontakter oss med konkrete bildeønsker, mens andre vil vite hva som finnes fra en konkret nyhetshendelse eller periode. Da leter vi fram et relevant bildeutvalg fra det fysiske arkivet. Det er mange skatter der, forteller Berit.

NTBs bildearkiv er unikt og rikholdig. Det er en viktig kilde for oss når vi graver i uløste kriminalsaker, avslutter Kristian.

Er du nysgjerrig på de historiske bildene våre? Ta kontakt, så skal vi vise deg hva som finner der. Du er også velkommen til å se på de fysiske bildene før de skannes.

Vil du du vite mer om bildearkivet?

Vil du vite mer om historiske bilder?

Les også
– NTB er vår foretrukne leverandør av bilder
Aschehoug

– NTB er vår foretrukne leverandør av bilder

Nina Hovda Johannesen i Aschehoug Undervisning har jobbet med bilder i 30 år. Les hvorfor de først og fremst velger å bruke bilder fra NTB.

Gyldendal bruker bildetjenester fra NTB
Foto: Gyldendal

Gyldendal bruker bildetjenester fra NTB

Bilderedaktørene våre er eksperter på gode bildeopplevelser, bilderettigheter og visuell kommunikasjon. De siste årene har vi gjort mange oppdrag for Gyldendal Undervisning.