Kong Olav på trikken
Jan Greve / VG / NTB

Historiske bilder og videoer

På jakt etter gamle bilder og filmsnutter?

Vi har verdenshistorien og norsk historie i bilder og videoer – alt fra kjente historiske øyeblikk til dokumentasjon av dagligliv.

Her kan du bade i historisk materiell fra Berlinmurens fall, andre verdenskrig, amerikanske presidenter, det britiske kongehuset, kjente musikkartister og -band, filmstjerner i Hollywood, profilerte idrettsutøvere, teknologi og vitenskap – og mye mer. Søk etter historiske bilder i det digitale arkivet vårt.

22 00 32 00
Bilder fra verdenshistorien
AP og NTB
Bilder fra verdenshistorien

Bildesamlingene våre er unike. Norsk etterkrigshistorie er godt dokumentert gjennom fotolinsen – med bilder av dagligliv, politikk, næringsliv, sport, kultur og kjente personligheter.

Vi har også et rikt utvalg bilder som viser verdenshistorien i moderne tid.

Se utvalgte historiske bilder her
Et av verdens største videoarkiver
Vi representerer et av verdens største arkiver for levende bilder – fra The Associated Press og British Movietone. Snurr film!
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%

Historisk video fra AP

Jobber du med å lage en historisk dokumentar, kommer du ikke utenom dette rikholdige materialet fra AP (The Associated Press). Dokumentasjonen fra 1900-tallet og 2000-tallet er enorm, og det legges til nye videoer hver eneste dag. De eldste klippene er fra slutten av 1800-tallet.

Søk blant videoene i AP-arkivet ved å registrere deg her

Når du finner noe du liker, kontakter du oss på kundesenter@ntb.no eller telefon 22 00 32 00, så hjelper vi deg.

Norsk historie: Filmavisen

I tillegg til NTBs eget materiale fra nyere norsk historie har vi også salgsrettighetene til skattekisten Filmavisen.

Filmavisen er en yndet referanse for å illustrere norsk dagligliv og historisk utvikling, og ikke minst for å belyse propagandaapparatet under andre verdenskrig.

Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin som gikk som forfilm på kino i Norge i perioden 1941–1963. Det eksisterte en lokal utgave før andre verdenskrig, men under okkupasjonen ble produksjonen betydelig utvidet og distribusjonen landsdekkende. Bulletinene ble produsert av Norsk Film A/S, som den tyske okkupasjonsmakten kontrollerte, og de ble brukt som et sentralt propagandaredskap under krigen.

Etter andre verdenskrig ble Filmavisen brukt til folkeopplysning, opinionsdannelse og nasjonsbygging. Bulletinene tok for seg mange ulike temaer, alt fra nasjonale begivenheter til praktiske råd om hushold og hygiene. Her finner du klipp med folkeliv, natur, kongefamilie og modernisering.

NTB

Filmavisen er innlemmet i kulturarvregisteret Norges dokumentarv, som består av noen av de viktigste dokumentene i norsk historie. Filmavisen ble også kalt Norsk filmrevy, Norsk ukerevy og Ukerevyen.

Samlingen består av rundt 1000 filmklipp. Klippene er grundig tagget, det vil si at det er lett å søke etter kjente personer og temaer.

Søk blant Filmavisen-klippene her

Finner du ikke det du leter etter? Kontakt oss, så hjelper vi deg gjerne.

Besøk vårt analoge fotoarkiv

Unike historiske bilder fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag

Fotografene våre har dokumentert norgeshistorien i over 100 år. Kom og besøk det analoge arkivet, og dykk ned i skattekisten med bilder helt tilbake til slutten av 1800-tallet.

Vi har 25 millioner historiske bilder i skuffer og skap. Kun et fåtall er digitalisert. Bildesamlingene tilhører NTB og tidligere Scanpix, VG, Aftenposten, Bildebladet Aktuell, Scanfoto og Samfoto.

Bildearkivet ligger sentralt i Oslo. Arkivarene våre kjenner bildesamlingene godt, og hjelper deg med å finne det du har behov for. Kontakt oss, så avtaler vi en tid som passer for deg. Vi gleder oss til å vise deg fotoarkivets skatter!

Berit Roald / NTB

Kontakt oss for å besøke arkivet