Leif Juster, Solfrid Heier og Jens Book-Jenssen.
Sverre A. Børretzen / Aktuell / NTB

Historiske bilder og videoer

På jakt etter gamle bilder og filmsnutter?

Vi har verdenshistorien og norsk historie i bilder og videoer – alt fra kjente historiske øyeblikk til dokumentasjon av dagligliv. Bildesamlingene våre er unike. Norsk etterkrigshistorie er godt dokumentert gjennom fotolinsen – med bilder av politikk, næringsliv, sport, kultur og kjente personligheter. Vi har også et rikt utvalg bilder som viser verdenshistorien i moderne tid.

Søk etter historiske bilder i det digitale arkivet vårt, eller avtal et møte i vårt analoge fotoarkiv på Holbergs terrasse i Oslo.

22 00 32 00
25
millioner bilder og videoer
100
år med Norgeshistorie
7
norske bildeleverandører

Du kan finne historiske bilder og video

  • i det analoge fotoarkivet i Holbergs terrasse i Oslo. Nå er vi i gang med å digitalisere 25 millioner bilder.
  • i bildeportalen. Her finnes kun et utvalg – foreløpig er få bilder digitalisert.
  • som vi videreformidler fra AP. Disse er fra hele verden.
Bildearkivet er kulturhistorie! At bildearkivet er tilgjengelig, er essensielt for å kunne illustrere vår felles historie.

Det sier bilderedaktør Tone Svinningen. Les intervjuet om hennes erfaringer med bruk av NTBs bildeportal.

På jakt etter historiske bilder eller video?

Se et utvalg bilder som er digitalisert

Sammen med Nasjonalbiblioteket er vi i gang med å digitalisere Norges største fotosamling. Her ser du et utvalg av bildene som er digitalisert.

Se bildene
Sverre A. Børretzen / Aktuell / NTB
Historisk video
NTB

Historiske videoer

Vi har eget materiale fra nyere norsk historie, videoer fra skattekisten Filmavisen og historisk video fra AP (The Associated Press) fra slutten av 1800-tallet til nyere tid.

Se videoer

Unike historiske bilder fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag

Fotografene våre har dokumentert norgeshistorien i over 100 år. Kom og besøk det analoge arkivet i Holbergs terrasse, og dykk ned i skattekisten med bilder helt tilbake til slutten av 1800-tallet.

Vi har 25 millioner historiske bilder i skuffer og skap. Kun et fåtall er digitalisert, men nå skal flere digitaliseres!

Les mer om digitaliseringsprosjektet

Bildesamlingene tilhører NTB og tidligere Scanpix, VG, Aftenposten, Bildebladet Aktuell, Scanfoto og Samfoto. Se et lite utvalg av bildene på Instagram-kontoen vår.

Besøk vårt analoge fotoarkiv

Bildearkivet ligger sentralt i Oslo. Arkivarene våre kjenner bildesamlingene godt, og hjelper deg med å finne det du har behov for. Kontakt oss, så avtaler vi en tid som passer for deg. Vi gleder oss til å vise deg fotoarkivets skatter!

Berit Roald / NTB

Kontakt oss for å besøke arkivet

Historisk video fra AP

Jobber du med å lage en historisk dokumentar, kommer du ikke utenom dette rikholdige materialet fra AP (The Associated Press). Dokumentasjonen fra 1900-tallet og 2000-tallet er enorm, og det legges til nye videoer hver eneste dag. De eldste klippene er fra slutten av 1800-tallet.

Søk blant videoene i AP-arkivet ved å registrere deg her

Når du finner noe du liker, kontakter du oss på kundesenter@ntb.no eller telefon 22 00 32 00, så hjelper vi deg.

Historisk video fra AP
Vi representerer et av verdens største arkiver for levende bilder – fra The Associated Press og British Movietone. Snurr film!
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%

Norsk historie: Filmavisen

I tillegg til NTBs eget materiale fra nyere norsk historie har vi også salgsrettighetene til skattekisten Filmavisen.

Filmavisen er en yndet referanse for å illustrere norsk dagligliv og historisk utvikling, og ikke minst for å belyse propagandaapparatet under andre verdenskrig.

Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin som gikk som forfilm på kino i Norge i perioden 1941–1963. Det eksisterte en lokal utgave før andre verdenskrig, men under okkupasjonen ble produksjonen betydelig utvidet og distribusjonen landsdekkende. Bulletinene ble produsert av Norsk Film A/S, som den tyske okkupasjonsmakten kontrollerte, og de ble brukt som et sentralt propagandaredskap under krigen.

Etter andre verdenskrig ble Filmavisen brukt til folkeopplysning, opinionsdannelse og nasjonsbygging. Bulletinene tok for seg mange ulike temaer, alt fra nasjonale begivenheter til praktiske råd om hushold og hygiene. Her finner du klipp med folkeliv, natur, kongefamilie og modernisering.

NTB

Filmavisen er innlemmet i kulturarvregisteret Norges dokumentarv, som består av noen av de viktigste dokumentene i norsk historie. Filmavisen ble også kalt Norsk filmrevy, Norsk ukerevy og Ukerevyen.

Samlingen består av rundt 1000 filmklipp. Klippene er grundig tagget, det vil si at det er lett å søke etter kjente personer og temaer.

Søk blant Filmavisen-klippene her

Finner du ikke det du leter etter? Kontakt oss, så hjelper vi deg gjerne.

Vi hjelper deg gjerne