Møt Norges første robotjournalist

Fotballrobot først ut 
16. mai 2016 klokken 17.18 skrev NTB norsk pressehistorie. Da publiserte vår nye robotjournalist sin første helautomatiserte sak på nyhetslinjene. Det var fotballroboten sin debut.

Robot laget resultatsaker for NTB valgkvelden

Tok steget fra fotball til politikk
Fotballroboten var først ut. Valgkvelden 11. september 2017 fikk NTB-journalistene også en valgrobot som kollega, da den nye robotjournalisten var med på å dekke stortingsvalget.

Valgkvelden og -natten produserte valgroboten fortløpende korte statusoppdateringer fra hvert enkelt fylke. Slik kunne kundene våre til enhver tid være oppdatert på hvordan mandatfordelingen til det nye Stortinget lå an. Sakene ble vinklet på største parti, største endring og endring i mandatfordeling.

Produserte mer med mindre ressurser
– En ting er at vi kan produsere mange flere resultatsaker fra hvert enkelt fylke, raskere og helt feilfritt, med færre ressurser enn ved tidligere valg. I tillegg bidrar roboten til at vi kan prioritere ressursene våre smartere slik at kundene våre får en enda bedre dekning av valget. Nå kan journalistene våre konsentrere seg om å skrive saker med dybde og journalistiske poenger i stedet for å gjøre rutineoppgaver, sier NTBs nyhetsutvikler Magnus Aabech, som har vært ansvarlig for å utvikle roboten.

Saker var innom journalist før publisering
I motsetning til fotballroboten, som siden mai i fjor har publisert korte referater direkte i NTBs nyhetstjeneste, gikk valgsakene fra roboten veien om en rutinert journalist.

– I et valg må du se ting i sammenheng. Derfor har vi lagt inn et mellomledd, sier NTBs administrerende direktør og sjefredaktør Mads Yngve Storvik.

Journalisten mottok artikkelutkast fra roboten fortløpende og kunne velge å sende rett ut, redigere saken eller forkaste den.

Journalistene har selv kodet roboten
Valgroboten er et internt NTB-prosjekt som involverer både journalister og utviklere. Underveis har journalistene lært seg å kode, og prosjektet bidrar derfor også til intern kompetanseheving rundt programmering.

Stor internasjonal interesse

Lansering av fotballroboten ble møtt med stor interesse, og det siste året har vi presentert vår nyeste kollega på en rekke konferanser og møter i inn- og utland.

Fotballroboten gir gevinst på flere områder

Hvert sekund teller
Roboten skriver raskere enn en journalist, og vi kan nå levere alle sakene fra en serierunde umiddelbart, uten å måtte prioritere enkelte kamper framfor andre – og dermed risikere å skuffe noen av våre kunder.

Sportsjournalister fra NTB har sørget for at den journalistiske og språklige kvaliteten er ivaretatt og har «trent opp» roboten til å kunne beskrive så og si alle tenkelige situasjoner og kamputfall.

Hver kamp er viktig for noen
Vi kan produsere i mye større skala og dermed tilby dekning av kamper som har lokal interesse, men som tidligere ikke ville nådd opp i nyhetsprioriteringen.

Færre feil
En robot gjør ikke samme feil to ganger. Feilprosenten synker betraktelig. Når riktige data blir matet inn, er resultatet garantert feilfritt.

Veien videre...

Vi har som mål å gi stadig flere NTB-ansatte mulighet til å jobbe med robotjournalistikk, og mange har allerede bidratt med ideer til hva som kan automatiseres. I første omgang har det resultert i enkle automatiserte nyhetssaker basert på statistikk fra SSB.

Har du ideer til hva robotene bør jobbe med, ta kontakt med Magnus Aabech: magnus.aabech@ntb.no