3 tips til deg som vil prøve ut ChatGPT som skriveassistent

3 tips til deg som vil prøve ut ChatGPT som skriveassistent
Maskot / NTB
Skrevet av

Joachim Tallaksen, språkkonsulent og Elise Sandsberg Wiig, klarspråksstudent

Vil du lære mer om språk?

Vi holder skrivekurs om tegnsetting, retorikk, klar kommunikasjon og mer.

Gå til kursoversikten
Synes du det er utfordrende å få ChatGPT til å skrive som du vil? Her er tre tips!

Når vi spør ChatGPT om noe, kan den svare nesten som et menneske. Men språkmodellen «tenker» på en annen måte enn deg og meg når den setter sammen ord i en tekst. Den finner ord som passer sammen, ved å bruke sannsynlighet og statistikk fra tekstdata den har blitt trent på.

Det betyr at selv om ChatGPT kan sette sammen en tekst i naturlig språk, forstår den ikke meningen av ordene eller teksten den setter sammen. Derfor kan vi få rare svar der ordene ikke passer sammen, eller der ChatGPT ikke klarer å svare på det vi spør om. Når det skjer, kan vi veilede modellen på ulike måter. Her får du tre tips til hvordan du kan gjøre det.

1. Gi tydelige og konkrete instruksjoner

Når du skal gi instruksjoner til ChatGPT, kan du se for deg for at språkmodellen er en helt ny kollega på jobben din. Den nye kollegaen sitter på mye kunnskap, men kjenner ikke arbeidsplassen godt nok til å vite hvordan dere jobber, og hvordan hen skal bruke kunnskapen sin. ChatGPT trenger derfor tydelige og konkrete instruksjoner for å forstå hva du ønsker at den skal gjøre. Jo tydeligere instruksjoner du gir ChatGPT, jo bedre svar får du.

2. Fortell om konteksten

Se for deg at du får beskjed om å delta på et møte uten noe informasjon om hva det handler om. Da blir det veldig vanskelig for deg å legge fram noe fornuftig i møtet. Slik er det også for ChatGPT når den får spørsmål og instruksjoner. ChatGPT er en «people-pleaser», og når den ikke har nok bakgrunnsinformasjon, gjetter den seg fram til hva den tror du ønsker svaret på. Denne gjettingen blir ikke alltid helt riktig, og svarene kan bli merkelige.

Du bør derfor gi ChatGPT så mye relevant bakgrunnsinformasjon som mulig når du ber den om noe. ChatGPT gir bedre og mer nøyaktige svar når det du spør om, blir plassert i en kontekst.

3. Vis gjennom eksempler

Noen ganger er det mer effektivt å vise enn å fortelle. Det kan være enklere å gi et eksempel til en kollega som skal utføre en oppgave, enn å forklare møysommelig hva hen skal gjøre.

Hvis du gir ChatGPT konkrete eksempler, forstår den lettere hva du trenger. Du kan for eksempel dele noe du har skrevet selv, og be den kopiere stilen din når den genererer svaret. Da er det mer sannsynlig at ChatGPT forstår behovene dine og kan gi nøyaktige og nyttige svar.

Vil du lære mer om ChatGPT som skriveassistent? Meld deg på kurset: Bruk ChatGPT til å skrive tekster i klarspråk.

Om skribentene

Språkkonsulent Joachim Tallaksen kurser virksomheter i hvordan de kan bruke ChatGPT godt i skrivearbeidet. Han utvikler også språklige retningslinjer som gjør at ChatGPT og andre språkmodeller gir klare og tydelige tekster.

Elise Sandsberg Wiig er klarspråksstudent ved UiO og har vært praktikant hos NTB Arkitekst våren 2024. I praksisperioden har hun jobbet mye med språkteknologi og hvordan vi skal få ChatGPT til å skrive tydelig og klarspråklig.

Vil du få lignende bloggartikler rett i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

23.04.2024

Spørsmål om språk eller kurs?

Spørsmål om språk eller kurs?

Les også
Tre tips for å skrive universelt utformede tekster på nett
Maskot / NTB

Tre tips for å skrive universelt utformede tekster på nett

Enten du er en rutinert UX-skribent eller bare skal publisere noe kjapt på nett, har du et ansvar for at nettsiden er universelt utformet.

Tre tips for å lage gode skjemaer
Johner / NTB

Tre tips for å lage gode skjemaer

Et skjema er en smart måte å samle inn opplysninger på, og et godt skjema er enda mer effektivt. Her får du tre tips for å kvalitetssikre skjemaene dere lager.

Aldri mer tåkeprat: Tre tips som gjør teksten mer konkret
Maskot / NTB

Aldri mer tåkeprat: Tre tips som gjør teksten mer konkret

Tåkeprat er gull verdt hvis du vil gi uforpliktende løfter. Men hvis målet ditt er å få budskapet klart fram til mottakerne, bør du ta steget ut av tåka. Her får du vite helt konkret hvordan du skriver mer konkret.