Slik får din pressemelding gjennomslag i mediene med NTB Kommunikasjon

Slik får din pressemelding gjennomslag i mediene med NTB Kommunikasjon
Shutterstock / NTB
Rapporten er basert på:

– I perioden 2011–2018 er 106 000 pressemeldinger fra Norges tre største plattformer for utsending av pressemeldinger analysert: NTB Kommunikasjon, Cision og Mynewsdesk.

– Pressemeldingene er sammenlignet med Retrievers base med alle publiserte artikler i redaksjonelle medier, totalt 37,6 millioner sammenligninger.

Les mer på Retrievers nettside om analysegrunnlaget og hvordan rapporten er gjennomført. Vi gjør oppmerksom på at NTB eier 33 % av Retriever.

Les rapporten
Medieanalysebyrået Retriever har undersøkt utviklingen av pressemeldinger over en periode på syv år. Her har vi trukket ut noen av de viktigste funnene.

I forskjellige fagkretser diskuteres det om pressemeldingen i sin opprinnelige form er død. Retrievers rapport viser imidlertid at pressemeldingen fortsatt er et velfungerende verktøy som blir flittig brukt av PR- og kommunikasjonsbransjen.

Pressemeldinger som oppnår medieomtale:

  • 2011: 58 %
  • 2018: 70 %

Flest medieoppslag fra distribusjonskanalen NTB Kommunikasjon

Rapporten konkluderer med at antall medieoppslag kommer an på valg av distribusjonsplattform. Pressemeldinger sendt via NTB Kommunikasjon oppnådde flest medieoppslag.

Medieoppslag i snitt per publiserte pressemelding:

  • NTB Kommunikasjon: 6,2 artikler
  • Cision: 4,5 artikler
  • Mynewsdesk: 3,7 artikler

Tenk kvalitet framfor kvantitet

Totalt har det blitt enklere å få mediedekning, men vanskeligere å oppnå massiv dekning. Det vil si at flere pressemeldinger får medieoppslag, men færre får veldig mange oppslag. Det viktigste bør derfor være å få plass i de riktige mediene ut fra budskap og målgruppe og ikke nødvendigvis i alle. Rapporten viser at lokale medier gjør færrest justeringer i teksten, mens riksmediene gjør flest endringer og ofte innhenter egne kilder.

Tips: Send pressemeldingen til den aktuelle målgruppen med en god distribusjonsliste.

Fakta, råd og innsikt får oftest gjennomslag

Det er liten sammenheng mellom tematikken i pressemeldingene og om de gir medieoppslag. Informasjon om produkter og tjenester er overrepresentert blant de utsendte meldingene, men slike meldinger blir svært sjelden plukket opp av mediene.

Pressemeldingene som oftest gir nyhetsoppslag, inneholder

  • fakta
  • innsikt
  • politiske uttalelser
  • innbyggerinformasjon

Tips: Har du tall eller statistikk som du kan trekke fram i saken din, eller nyttige tips til allmennheten? Da er sjansen større for at den havner på trykk.

Les et intervju med en av kundene våre som sender pressemeldinger via NTB Kommunikasjon. Kommunikasjonsdirektør i Kriminalomsorgen, Ann Kristin Salbuvik, sier blant annet følgende:

NTBs epostlister til norske medier gir oss mulighet til å distribuere pressemeldinger til riktig målgruppe, enten det er lokalt, regionalt eller riksdekkende.

Vil du bli bedre til å skrive pressemeldinger? Vi holder jevnlig skrivekurs om pressemeldinger. Se om du finner en kursdato som passer for deg.

Vil du få lignende bloggartikler i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

14.04.2020

Vil du vite mer om pressemeldinger via NTB?