– Historiske bilder finner jeg hos NTB

– Historiske bilder finner jeg hos NTB
Fredrik Varfjell / NTB
PRODUKT FRA NTB

Bilder

INTERVJU ER GJORT MED:

Bilderedaktør Tone Svinningen, frilans

PUBLISERT

oktober 2023

Tone Svinningen har jobbet som bilderedaktør i 28 år med flere store oppdragsgivere. For henne er det historiske arkivet spesielt viktig når hun skal finne bilder.

God erfaring med NTBs bildeportal

Svinningen har brukt bilder fra NTB i alle bøkene hun har vært bilderedaktør for – som nå teller over hundre totalt. Hun har derfor god kjennskap til NTBs bildeportal.

– Det unike med NTB er det mangfoldige bildeutvalget, de oppdaterte kildene og kundeservicen – jeg får alltid hjelp når jeg trenger det, sier Svinningen.

I bildeportalen til NTB finner hun historiske bilder og nyhetsbilder fra Norge og fra internasjonale bildebyråer verden over, som Reuters, AP og AFP. NTB er Nordens største bildebyrå med over 400 millioner bilder og videoer du kan søke etter i bildeportalen.

Norges største fotosamling med historiske bilder

Det er mange bilder som ikke er digitalisert. 25 millioner bilder ligger lagret i et fysisk arkiv i Oslo sentrum. Det er Norges største fotosamling!
Et skattkammer med Norges visuelle historie som går helt tilbake til slutten av 1800-tallet.

– Ingen kan konkurrere med NTB når det gjelder bredden og mengden av bilder i arkivet, slår Svinningen fast.

Arkivet inneholder bildesamlingene til NTB og tidligere Scanpix, VG, Aftenposten, bildebladet Aktuell, Scanfoto og Samfoto. Svinningen trekker frem ukebladet Aktuell fra 1946–1974 som spesielt viktig i norsk historie. Disse bildene gjenspeiler samfunnet i perioden, og for Svinningen er det selve gullskatten i gullskatten.

— Bildearkivet er kulturhistorie! At bildearkivet er tilgjengelig, er essensielt for å kunne illustrere vår felles historie.

Se et utvalg bilder som er digitalisert her.

Typisk norsk (2005) – den første boken der Tone Svinningen jobbet sammen med Berit Keilen, kundekonsulent i NTB. Her også sammen med Hilde Hagevik Odde, kundeansvarlig i NTB.

Tett samarbeid med NTB

Svinningen forteller at det er en prosess å finne gode bilder som passer til innholdet. Ofte må hun finne mange bilder raskt. Da er det godt å vite at det er spesialister i NTB som kan bistå med letingen.

— Jeg skal fange det særegne i prosjektet. Bildene viser et mangfold som ikke kan formidles med tekst, forteller Svinningen.

Bilderedaktøren ser etter autentiske bilder som skaper gjenkjennelse. Som da hun jobbet med en bok utgitt av Sparebankstiftelsen DNB i 2022 som ble skrevet i forbindelse med tohundreårsjubileet til Christiania Sparebank. Bildene av tidstypiske steder, interiør og påkledning skaper en nostalgi hos tidligere ansatte. En liten detalj, som mønsteret på et slips, kan fortelle hvilken tidsperiode bildet er fra.

Den erfarne bilderedaktøren har funnet historiske bilder på oppdrag for blant andre Statkraft, Storebrand, Stiftelsen Fritt Ord, Equinor og Oslo Met.

Kongefamilien i bilder

I arbeidet med biografien om kronprins Haakon har bilderedaktøren badet i et vell av historiske øyeblikk. NTBs fotografer har dokumentert kongefamiliens reiser i inn- og utland, små øyeblikk og historiske hendelser.

– Det er en fantastisk samling! En nødvendig kilde for alle som vil portrettere medlemmer av kongefamilien.

Spørsmål om bilder fra NTB?

NTBs bildeportal brukes ofte i:

  • dokumentarer
  • markering av jubileum i bedrifter og virksomheter
  • biografier, jubileumsbøker og historiske bøker
  • utstillingerVil du kjøpe bilder?

Les også
Nyhetsbilder
Trond Reidar Teigen / NTB

Nyhetsbilder

Nyhetsbilder fra Norge og hele verden – innen politikk, samfunn, sport, kultur og underholdning.

Historiske bilder og videoer
Henrik Laurvik / NTB

Historiske bilder og videoer

Verdenshistorien og norsk historie i bilder og videoer. Kjente historiske øyeblikk og dokumentasjon av dagligliv.

Illustrasjonsbilder og -videoer
Maskot / NTB

Illustrasjonsbilder og -videoer

Vi har spesialisert oss på modellklarerte bilder og videoer med autentiske personer i ulike situasjoner.