Språkteknologi: – NTB Arkitekst løftet språkroboten vår mange hakk

Språkteknologi: – NTB Arkitekst løftet språkroboten vår mange hakk
Kakadu
Intervjuet er gjort med

Ingvild Erøy Prestårhus, kommersiell leder og medgrunnlegger av Kakadu

Publisert:

mai 2024

Vi har hjulpet med:

Prompting, språkprofil, UX-skriving, klarspråk, inkluderende språk, lettlest og universelt utformet språk

Les mer om språktjenester
Kan en språkrobot bidra til å forebygge digitalt utenforskap? Med hjelp fra NTB Arkitekst har Kakadu fått en språkrobot som sørger for klart og inkluderende språk i veiledninger for digitale tjenester.

Startup of The Year-vinneren Kakadu tilbyr gratis steg-for-steg-oppskrifter for digitale tjenester som Bank-ID, nettbutikker og reiseplanleggere. Med oppskrifter og veiledninger i forståelig språk gjør Kakadu det mulig for alle å utføre oppgaver på PC og mobil.

– Målet vårt er å gjøre digitale løsninger tilgjengelig for alle, og da må språket være lett å forstå. NTB Arkitekst gjør språket i løsningene våre klart, tydelig og inkluderende, sier Ingvild Erøy Prestårhus, kommersiell leder og medgrunnlegger i Kakadu.

Klart og inkluderende språk med forbedret språkrobot

Datalingvistene og språkkonsulentene i NTB Arkitekst justerte blant annet promptet slik at det inneholdt flere prinsipper for klart og inkluderende språk, og de ga roboten en tydeligere rolle med mer presise instruksjoner. Resultatet ble at roboten nå skriver tekster i et forståelig og tilgjengelig språk.

– Det har vært uvurderlig med NTB Arkiteksts ekspertise og erfaring i arbeidet med språkroboten vår, sier Prestårhus.

Språkteknologi som bekjemper digitalt utenforskap

Kakadus mål er å gjøre digitale tjenester tilgjengelige for alle, også eldre og personer som av ulike grunner kan ha utfordringer med å delta i det digitaliserte samfunnet. Ved å tilby tydelige oppskrifter i klart språk blir det mulig for flere å delta på digitale arenaer, som å handle apotekvarer på nett eller logge seg inn for å lese en avis digitalt.

Det er Kakadus kunder som selv lager oppskriftene til sine produkter og tjenester. I denne prosessen kan de støtte seg på Kakadus språkrobot, som foreslår forbedringer underveis i skrivingen og begrunner svarene sine.

– Samarbeidet med NTB Arkitekst gjør at vi kan kombinere språk, teknologi og brukerinnsikt for å lage en samfunnsnyttig tjeneste, sier Prestårhus i Kakadu. – Det utgjør en stor forskjell for de minst digitale blant oss.

Kakadu

NTB Arkitekst har hjulpet Kakadu med å

  • utvikle Kakadus klare, tydelige og motiverende tone
  • justere innstillingene og promptene til Kakadus språkrobot
  • forbedre språkrobotens forslag og forklaringer
  • utforme en liste over vanskelige og tekniske ord som språkroboten skal bytte ut eller forklare

Les mer om NTBs språktjenester.

Spørsmål om språktjenester?

Les mer
Kommunikasjon
Shutterstock / NTB

Kommunikasjon

Din kommunikasjonspartner – for viktige budskap

Mediebank
Shutterstock / NTB

Mediebank

Mediebanken er en norskutviklet bildebank som gjør det lett å lagre, finne igjen og dele bilder, videoer og grafikk. Den passer like godt enten virksomheten deres er stor eller liten, offentlig eller privat.

Pressemeldinger
Thomas Brun / NTB Kommunikasjon

Pressemeldinger

Sende pressemelding? Våre distribusjonskanaler er den raskeste veien til norske redaksjoner.