Språktjenster fra NTB
Maskot / NTB

Språktjenester

Vi hjelper dere med språket

Har dere tekster som skal bli lest og forstått av mange? Lurer dere på hvordan den brukervennlige netteksten eller det presise vedtaket egentlig ser ut? Trenger dere å friske opp hva som er både korrekt og godt språk? Vi hjelper dere.

Hos oss får dere tilgang til landets beste og mest erfarne språkkonsulenter. Vi tilpasser oss de behovene dere har, og deler innsikten vi har tilegnet oss gjennom 20 år med kommunikasjons- og klarspråksarbeid.

Språktjenester leveres av språkkonsulentene våre, som tidligere var en del av selskapet NTB Arkitekst. NTB Arkitekst AS fusjonerte med NTB AS 1. september 2023, etter å ha vært et heleid datterselskap av NTB siden 2014. Med fusjonen styrker vi satsingen på språk og språkteknologi.

Spørsmål om språktjenestene?

Våre tjenester

Skrivekurs

Alt dere skriver, sier noe om hvem dere er. På skrivekursene våre lærer dere de viktigste verktøyene dere trenger for å uttrykke dere klart, presist og effektivt. Se oversikten over kursene våre.

Digitale kurs: Klarspråk i kommunen

Klarspråk er kraftpakken dere trenger for å kommunisere godt med innbyggerne og nå virksomhetens mål. Vi tilbyr nå en kursrekke som er utviklet spesielt for kommuner.

Kartlegging og språklig analyse

Forstår leserne det dere vil formidle? Ved hjelp av en kartlegging får dere vite hvilke teksttyper dere kan friskmelde, og hvilke dere bør jobbe mer med.

Brukertesting og effektmåling

Brukerinvolvering er nøkkelen når dere vil teste om tekstene er brukervennlige og følger prinsippene for klarspråk og universell utforming, og når dere vil måle effekten av språkarbeidet.

Nynorsk

Slit de med å ha nok tekstar på nynorsk eller å svare på nynorsk når det er krav om det? Vi omset tekstar, språkvaskar tekstar og held kurs i nynorsk.

Språkvask, korrektur og oversettelse

Et korrekt språk er nødvendig for å bli tatt på alvor. Vi gjør språkvask og korrektur for dere, og vi oversetter mellom bokmål og nynorsk og en rekke andre språk.

Skriveoppdrag

Vi skriver og videreutvikler alle slags tekster – nettsider, standardbrev, søknader, skjemaer, notater, plandokumenter, håndbøker eller noe helt annet.

Spørsmål til språktjenestene?

Ny opplæringslov – trenger dere hjelp til å oppdatere maler og dokumenter?
Johner Images / NTB
Ny opplæringslov – trenger dere hjelp til å oppdatere maler og dokumenter?

Når det nye skoleåret starter i august, må all informasjon og alle lokale maler være oppdatert med begreper og innhold som er i tråd med den nye opplæringsloven. NTB Arkitekst har lang erfaring med malarbeid i kommunene. I tillegg har vi vært involvert i arbeidet med å gjøre forarbeidene til opplæringsloven så klare og tilgjengelige som mulig.

Kontakt oss
Dame som jobber
Maskot / NTB

Kurs og seminarer

Vi setter stadig opp spennende skrivekurs for deg som ønsker å lære mer om hvordan du når gjennom til målgruppene, kundene og brukerne dine.

Se kurs og seminarer
Nynorskrobot
Shutterstock / NTB

Korrekt nynorsk med eit tastetrykk

Pleier de å overlate nynorsken til den på huset som kan det best? No kan de få inn ein som kan det enda betre!

Les om Nynorskroboten
Dagrun Reiakvam / Lotteri- og stiftelsestilsynet

Stiftelsestilsynet fant ut hvorfor søknadene kom i retur

Tilsynet erfarte at klarspråk ikke bare handler om at setningene skal være enkle å forstå. Det handler også om å gi leserne informasjon de ikke visste de trengte.

Les kundecaset

Ta kontakt for en uforpliktende prat

Hva er klarspråk?

En tekst er skrevet i klarspråk dersom leserne i målgruppa

finner det de trenger

forstår det de finner

kan bruke det de finner, til å gjøre det de skal


Vi kan hjelpe dere med klarspråk!
Vi har i snart 20 år jobbet med klarspråksprosjekter for det offentlige. Til sammen har vi per januar 2020 gjennomført klarspråksoppdrag for mer enn 140 kommuner og fylkeskommuner, 15 departementer og 17 direktorater.

Blogginnlegg
Hva er klarspråk?
Prostock-studio / Shutterstock / NTB

Hva er klarspråk?

Har du noen gang lest en rapport du ikke forsto, vært på en nettside som var vanskelig å finne fram på, eller fylt ut et søknadsskjema feil? Da har avsenderen sannsynligvis ikke brukt klarspråk. Men hva er egentlig klarspråk?

Hva er en retorisk situasjon?
Maskot / NTB

Hva er en retorisk situasjon?

Få grep om den retoriske situasjonen med tre spørsmål som spisser kommunikasjonsarbeidet.

Tre tips for å skrive bedre stillingsannonser
fizkes / Shutterstock / NTB

Tre tips for å skrive bedre stillingsannonser

En god stillingsannonse må motivere de rette personene og selge en mulighet. Stillingsannonsen skal overbevise om å velge akkurat dere.

Jussen er ikke enkel, men den kan bli klar
Maskot / NTB

Jussen er ikke enkel, men den kan bli klar

Det er mye vi kan gjøre for at et komplisert regelverk skal være mulig å forstå. Hvis en del av jobben din er å forklare regelverk, er det tips å hente her.

Forskjellen på «lengre» og «lenger»
Cast Of Thousands / Shutterstock / NTB

Forskjellen på «lengre» og «lenger»

Når skal du bruke «lengre», og når skal du bruke «lenger»? Med disse tipsene trenger du ikke lure lenger.