Hvordan bli en bedre bildebruker – del 3, tenk som en bilderedaktør

Hvordan bli en bedre bildebruker – del 3, tenk som en bilderedaktør
Gorm Kallestad / NTB
Bli en bedre bildebruker

I denne artikkelserien vil du få tips som kan bidra til at du bruker bilder bedre, mer effektivt og trygt. Målet er å inspirere deg til å være en bevisst bildebruker!

Elisabeth Høiberg er visuell rådgiver i NTB og har 10 års erfaring fra bildebyrå. Hun har bakgrunn i kunstfotografi og har også jobbet som fotograf. Her er hennes tips for å bli en bedre bildebruker.

Elisabeth Høiberg
Visuell rådgiver, NTB
Elisabeth Høiberg
90016922
Det kan være vanskelig å illustrere en idé uten å støtte seg på klisjeer. Det kan også være en utfordring å finne bilder som representerer det aktuelle temaet og i tillegg representerer et riktig visuelt uttrykk. Derfor lønner det seg å være åpen for flere alternativer når du søker etter bilder til din kommunikasjon.

Finn de rette bildene

Hva som kjennetegner et godt bilde, kan i noen tilfeller også være subjektivt. Det kan derfor være greit å vurdere bildealternativene opp mot noen gjennomtenkte retningslinjer. NTBs bilderedaktører har noen helt konkrete tommelfingerregler de følger:

Definisjonen på et bilde med god estetisk kvalitet

Heldigvis finnes det mange fasitsvar når det kommer til bildeestetikk. Bruk av fargeharmonier, som du kan lese mer om her, er absolutt en viktig faktor for å fremme estetikk i et bilde.

Luft og blikkfang er spesielt viktig å tenke på om bildene skal sees på mobil. Vi anbefaler å teste bildene på mobil før du bestemmer deg for om dette er riktig bilde, for det er ikke alltid at det som ser bra ut i stort format, gjør seg like godt i et mindre format.

Bildets komposisjon

Maxime Aliaga / Nature Picture Library / NTB
Tredelsregelen: Akkurat som med malerier bygges bildet opp med flere lag, og det vi ser i bildet er ofte nøye plassert i henhold til komposisjonsprinsippet. De punktene i bildet som ligger langs hjørnene og kantene i firkanten, får naturlig fokus.

Hovedprinsippet i tredelsregelen er å plassere viktige elementer i bildet langs disse linjene eller i punktene der de krysser hverandre. Dette skaper en mer balansert og dynamisk komposisjon sammenlignet med å plassere elementene i midten av bildet.

Salva Garrigues / Alamy Stock Photo / NTB
Trekantformatet: Dette er ofte brukt for å skape rom eller bevegelse i et bilde. Du ser det mye på bilder av interiør eller arkitektur. Om du bruker Photoshop, kan du legge på forskjellige komposisjonsfiltre i beskjæringsverktøyet for å finjustere bildet ditt.

Almag / Plainpicture / NTB
Det gylne snitt: Dette er et matematisk beregnet snitt basert på gammelgresk teori. Det har blitt brukt mye i kunst og kanskje spesielt av Leonardo da Vinci, som fant ut at menneskekroppen også kan deles opp etter de samme prinsippene.


Teknisk kvalitet

Jasmin Sander / Plainpicture / NTB

Har du tilgang til bilderedigeringsverktøy som Adobe Photoshop, anbefaler jeg å forstørre bildet til 100 % for å sjekke bildets faktiske kvalitet. Det er spesielt viktig om bildet skal printes. Da er det også enklere å oppdage småfeil som bevegelsesuskarphet eller om det har vært litt støv på linsen til fotografen.

Er du tidlig ute med å oppdage problemer, er det enkelt å gjøre noe med det. Bevegelsesuskarphet kan for eksempel reduseres ved å legge til litt støy i bildet, da oppfatter vi det som skarpere.

Pass også på at bildet du jobber med, er høyoppløst. Før var det anbefalt at bilder som skulle publiseres på nett, hadde en oppløsning på 72 dpi for at filene skulle være litt lettere. Det var også vanlig å måtte bruke en ukomprimert filtype som for eksempel TIFF for å kunne trykke bilder med god kvalitet. Det trenger vi ikke å bry oss om i dag, og du kan med fordel bruke høyoppløste jpg-filer for både trykk og nett.

Opphavsrett og personvern

Jon Dawrant / Alamy Stock Photo / NTB


Opphavsretten til fotografiet gjelder i fotografens levetid og 70 år etter det. Det betyr at du må ha en lisens, avtale eller kontrakt på plass med bildets opphaver før det kan publiseres. Når du kjøper bilder gjennom et bildebyrå, er du allerede dekket her. Byrået har da en kontrakt med fotografen, og du kjøper en lisens for å bruke bildet. Får du tak i bilder på en annen måte, lønner det seg å ha en skriftlig avtale på plass.

I tillegg til opphavsretten gjelder også loven om personvern ved bruk av bilder. I utgangspunktet er det forbud mot å publisere bilder av en person uten at det foreligger samtykke fra den avbildede. Bruker du bilder av barn under 15 år, må du også ha tillatelse fra barnas foresatte. Om det ikke er oppgitt av fotografen at bildet er klarert, så er det den som publiserer bildet, som er ansvarlig for å få tak i en modellklarering. Bilder fra bildebyråer er som regel godt merket med at bildet enten har en modellklarering tilgjengelig eller ikke.

Det finnes noen unntak for når du kan bruke bilder uten modellklarering, men disse unntakene går på at bildet skal ha aktuell og allmenn interesse, og da snakker vi nesten utelukkende om bilder brukt til redaksjonelle nyhetssaker.

Personvernet gjelder i 15 år etter personens levetid, så for bruk av historiske bilder er det ikke alltid du trenger en modellklarering.

Vil du få lignende bloggartikler rett i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

06.05.2024

Spørsmål om bilder?

Les mer
Hvordan bli en bedre bildebruker – del 1, bildepsykologi
Pupa Neumann / Plainpicture / NTB

Hvordan bli en bedre bildebruker – del 1, bildepsykologi

Elisabeth Høiberg er visuell rådgiver i NTB og har 10 års erfaring fra bildebyrå-bransjen. Hun har bakgrunn i kunstfotografi og har også jobbet som fotograf. Her er hennes tips for å bli en bedre bildebruker.

Hvordan bli en bedre bildebruker – del 2, visuell historiefortelling
Phillip Gätz / Plainpicture / NTB

Hvordan bli en bedre bildebruker – del 2, visuell historiefortelling

Visuell historiefortelling er kunsten å kommunisere beskjeder, følelser, narrativer og informasjon på en måte som når mottakeren på et dypere plan og dermed åpner for refleksjon.

Bilderettigheter – last ned guide for bildebruk
Voronaman / Shutterstock / NTB

Bilderettigheter – last ned guide for bildebruk

Kan du ta et bilde fra Google, sosiale medier eller en nettavis og bruke det slik du vil? Det korte svaret er nei, uavhengig av om du skal bruke bildet i jobbsammenheng eller vil publisere det som privatperson. Lær mer om bilderettigheter her.

Illustrasjonsbilder til pride
Maskot / NTB

Illustrasjonsbilder til pride

Trenger dere bilder for å illustrere skeiv kjærlighet og mangfold? Vi har modellklarerte illustrasjonsbilder av kjærlighet mellom mennesker i ulike livssituasjoner, både unge, eldre, bryllup og familieliv.

Modellklarerte illustrasjonsbilder fra NTB
Gorm Kallestad / NTB

Modellklarerte illustrasjonsbilder fra NTB

Vi i NTB tar fortløpende nye illustrasjonsbilder basert på ønsker fra kunder. Bildene er modellklarert til både redaksjonell og kommersiell bruk. I bildeportalen finner du flere bilder til temaene.