Tips til å finne rett illustrasjonsbilde

Tips til å finne rett illustrasjonsbilde
Adam Kuylenstiernav / Alamy Stock Photo / NTB
NTB Bilder og video

I bildeportalen vår har vi 332 millioner illustrasjonsbilder fra 22 bildeleverandører. Vi har sett hvordan bildetrendene utvikler seg over tid, både blant kundene våre og leverandørene vi jobber med.

Søk etter nordiske illustrasjonsbilder
Godt innhold på nett bør støttes av et godt bilde som forsterker budskapet ditt. Vi vet at det kan være tidkrevende å lete fram det perfekte bildet. Her er noen tips på veien.

Solveig Vikene jobber med bilder i visuell avdeling i NTB, og hun har lang erfaring med å finne gode bilder til kundene våre. Her er hennes tips til deg som leter etter illustrasjonsbilder til markedsføring og kommunikasjon.

Slik finner du gode illustrasjonsbilder til markedsføring og kommunikasjon:

 1. Bruk søkefiltrene godt når du leter etter bilder. Det finnes ofte nyttige filtre for å spisse søket ditt, for eksempel fargesøk, bildeformater og tematikk.
 2. Undersøk om bildet du bruker, er modellklarert. I noen bildekolleksjoner er alle bildene modellklarert, men vær sikker på at det gjelder bildet du skal bruke.
 3. Velg bilder som forsterker og fremhever budskapet. Ikke glem å tenke på synonymer i bildesøket.
 4. Ikke avfei en bildeleverandør eller et bildesøk fordi du ikke fant noe sist gang du lette. Profesjonelle bildeleverandører lanserer stadig nye kolleksjoner.
 5. Bruk bilder som viser et norsk eller nordisk uttrykk og miljø. Det finnes mange leverandører med motiver tilpasset norske forhold.
 6. Tenk over balanse i kjønn, alder og etnisitet.
 7. Vær bevisst på helhetlig visuell stil når du velger bilder som skal brukes i kommunikasjon og markedsføring.
 8. Blikkontakt og smil tiltrekker leserens oppmerksomhet.

Les også: Bilderettigheter – kort forklart. Opphavsrett, modelklarering og bildekreditering – vet du hva de ulike begrepene betyr?

Tabbene du bør unngå når du velger illustrasjonsbilde:

 1. Du glemmer å ta hensyn til den pågående koronapandemien og bruker bilder av mange mennesker tett i tett. Bildet kan gjøre budskapet misvisende og minske troverdigheten deres, selv om teksten sier noe annet. Prøv å finne bilder som kan brukes både under pandemien og i en normal hverdag.
 2. Har du kjøpt rettigheter til å bruke bildet på den måten du skal bruke det? Du må kjøpe lisens til å bruke bildet på visse flater og i ulike sammenhenger.
 3. Unngå å bruke generiske bilder. Forsøk å tenke utenfor boksen, bruk elementer som humor, følelser eller historiske bilder for å få fram poenget.
 4. Du bruker et bilde som går viralt og tenker at bildet dermed er “allemannseie”. Det stemmer ikke, opphavsretten gjelder uavhengig av hvor mange andre som har delt bildet.

Vil du få lignende bloggartikler i innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

11.04.2021
Bildeserier fra bildeportalen vår
Modellklarerte bilder av barn og unge
Maskot / NTB

Modellklarerte bilder av barn og unge

Trenger dere bilder for å illustrere barnehagestart, skolestart, barneidrett eller aktive barn? I bildeportalen finner dere et bredt mangfold av illustrasjonsbilder av barn og unge på skolebenken, i klasserommet og i skolegården.

Illustrasjonsbilder klima og miljø
Maskot / NTB

Illustrasjonsbilder klima og miljø

Vi har illustrasjonsbilder og -videoer av klima og miljø. Se et utvalg bilder av endringer i den norske naturen, plast i havet, gjenbruk og loppemarked, transportmidler og mye mer.

Illustrasjonsbilder vår
62 Nord / NTB

Illustrasjonsbilder vår

Trenger dere bilder for å illustrere norsk vår og påske? Vi har modellklarerte bilder av familieaktiviteter utendørs, planter som spirer, bytte av dekk, vårrengjøring, påske på fjellet og mer.

Illustrasjonsbilder nærkontakt
Maskot / NTB

Illustrasjonsbilder nærkontakt

Klemmer, familieselskaper, omsorg, hygge og sosiale sammenkomster. I bildeportalen har vi bilder av hverdagen med nærkontakt.

Illustrasjonsbilder koronapandemien
Naina Helén Jåma / NTB

Illustrasjonsbilder koronapandemien

Trenger dere bilder for å illustrere smittevern, koronavirus, mennesker med munnbind, folketomme gater eller fothilsing? Vi har modellklarerte illustrasjonsbilder med mennesker i alle aldre.

Spørsmål om bilder?

Mer om bilder
Illustrasjonsbilder og -videoer
Maskot / NTB

Illustrasjonsbilder og -videoer

Vi har spesialisert oss på modellklarerte bilder og videoer med autentiske personer i ulike situasjoner.

Bilderettigheter – kort forklart
Shutterstock / NTB

Bilderettigheter – kort forklart

Her er en nyttig ordliste som gir deg oversikt over bilderettigheter og bruk av bilder. Vi gir deg en kort forklaring på de vanligste begrepene. Opphavsrett, vannmerke og bildekreditering – vet du hva de ulike begrepene betyr?

Få orden på bildefilene
Johner Images / NTB

Få orden på bildefilene

Synes dere det er vanskelig å holde orden på bilder, rettigheter og bruk? Vi har alle vært der – på leting gjennom felles mapper og eposter på jakt etter et bilde.

7 tips til å velge bilder til nettsiden
Shutterstock / NTB

7 tips til å velge bilder til nettsiden

Våren 2020 lanserte vi i NTB en splitter ny nettside med ca. 300 bilder. La deg inspirere av hvordan markedsavdelingen valgte ut bilder til egen nettside.

Bilderedaktør
Shutterstock / NTB

Bilderedaktør

Vi hjelper forlag, bedrifter, byråer og det offentlige med å finne, klarere og velge ut bilder.