Bilderettigheter – last ned guide for bildebruk

Bilderettigheter – last ned guide for bildebruk
Voronaman / Shutterstock / NTB
Har du kontroll på bilderettighetene?

NTB er Nordens største bildebyrå. Vi har egne fotografer og et tett samarbeid med bildeleverandører fra hele verden. Guiden er basert på spørsmål vi ofte får av kunder om bildebruk.

Last ned guiden
Kan du ta et bilde fra Google, sosiale medier eller en nettavis og bruke det slik du vil? Det korte svaret er nei, uavhengig av om du skal bruke bildet i jobbsammenheng eller vil publisere det som privatperson. Lær mer om bilderettigheter her.

Få hjelp til å vite om du kan bruke et bilde

Du har funnet et bilde som du ønsker å publisere som privatperson eller bruke i kommersiell sammenheng. Å bruke et bilde i kommersiell sammenheng betyr enkelt sagt at bildet brukes av virksomheter og organisasjoner som har et profilerings- eller salgsformål.

Her er noen eksempler på profilerings- og salgsformål

La oss si du skal publisere et bilde for en bedrift, forening eller et idrettslag.

 • Dere selger vafler, og du finner et bilde av vafler som du vil dele i kanalene deres.
 • Du vil ønske følgerne deres i sosiale medier en god 17. mai. Du finner et 17. mai-bilde som du vil dele i kanalene deres.
 • Du vil minne følgerne på å bruke refleks i mørket. Du finner et illustrerende bilde på Google som du ønsker å publisere.

Både i de tilfellene hvor du vil publisere et bilde offentlig som privatperson, og der du vil bruke bildet i en kommersiell sammenheng, må du først klarere rettighetene.

Last ned guiden her.

Andre situasjoner der guiden er nyttig

I situasjonene under kan guiden peke deg i riktig retning. Bildet skal brukes 

 • i sosiale medier
 • på en nettside eller intranett
 • til innholdsmarkedsføring
 • i en presentasjon
 • på plakater, brosjyrer, kataloger eller annet butikk- eller markedsmateriell
 • i kommunikasjon som nyhetsbrev, program, invitasjoner, epost
 • som dekor eller oppheng i kontorlokaler, hotell osv.
 • i reklame eller annonser
 • på produktemballasje
Last ned guiden her

Guiden gjelder ikke redaksjonell bildebruk

Guiden tar utgangspunkt i at du ikke skal bruke bildet i en redaksjonell sammenheng. Det vil typisk si i en avisartikkel, en bok eller av et annet redaktørstyrt medie. Her gjelder egne retningslinjer for bildebruk hos bildebyråer som NTB.

Du er ansvarlig for å følge åndsverksloven

Du er ansvarlig for å følge åndsverkloven når du publiserer bilder. Som bildebyrå hjelper vi bildekunder med å ha alt på stell.

24.05.2023

Vil du kjøpe bilder?

Les også
Bildeserier
Shutterstock / NTB

Bildeserier

Bli inspirert av aktuelle og sesongbaserte bildeserier! Her kan du se et lite utvalg av modellklarerte illustrasjonsbilder fra bildeportalen.

Bilder og GDPR – håndterer dere bilder rett?
Maskot / NTB

Bilder og GDPR – håndterer dere bilder rett?

Bedrifter som har bilder av medarbeidere og andre personer, kan ofte ha behov for et system som gjør det lett å håndtere samtykker og samtidig ha oversikt over bruksrettigheter til bildene. Da kan løsningen være å bruke en mediebank.

Bilderettigheter – kort forklart
Shutterstock / NTB

Bilderettigheter – kort forklart

Her får du nyttig informasjon som gir deg oversikt over bilderettigheter og bruk av bilder. Vi gir deg en kort forklaring på de vanligste begrepene. Opphavsrett, vannmerke og kreditering – vet du hva de ulike begrepene betyr?