NTBs språkpris
Plainpicture / NTB

NTBs språkpris

Vi hedrer en språkhelt

Vi er opptatt av godt mediespråk. Derfor deler vi hvert år ut NTBs språkpris til en redaksjonell medarbeider som markerer seg med et spesielt godt skriftlig nyhetsspråk.

 NTBs språkpris til Tor Folgerø i Hallingdølen
Tor Richardsen / NTB
NTBs språkpris til Tor Folgerø i Hallingdølen

Tor Folgerø i Hallingdølen tok onsdag kveld imot NTBs språkpris under Nordiske Mediedager i Bergen. Juryen hyllar Folgerø for det effektive og levande nyheitsspråket hans.

Les pressemeldingen

Hvem kan vinne NTBs språkpris?

NTBs språkpris gis til en redaksjonell medarbeider som markerer seg med et spesielt godt skriftlig nyhetsspråk. Vinneren bør ha et effektivt, presist og variert nyhetsspråk. Prisen gis for tekster publisert i mediene det siste året. Prisen gis til en redaksjonell medarbeider – det kan være en journalist, kommentator, redaktør eller frilanser tilknyttet en redaksjon.

Fristen for å nominere kandidater til NTBs språkpris for 2022 var 31. januar. Prisen deles ut på Medieprisene under Nordiske mediedager i Bergen i mai.

Juryen for NTBs språkpris

Hilde Schjerve er nyhetsredaktør i NTB og ny juryleder for NTBs språkpris. Hun har ansvar for NTBs språknorm for mediespråk som brukes av mange medier over hele landet.

Siri Skaalmo er leder av Institutt for Journalistikk. Hun har tidligere jobbet som journalist, redaktør og forretningsutvikler i Dagens Næringsliv.

Åse Wetås er direktør i Språkrådet. Hun er leksikograf og språkviter, og har tidligere vært prosjektdirektør for Norsk Ordbok.

Knut Olav Åmås er direktør i stiftelsen Fritt Ord. Åmås har blant annet vært kultur- og debattredaktør i Aftenposten og redaktør for tidsskriftet Samtiden. I 2007 ble han tildelt Den store journalistprisen og i 2019 Gullpennen.

Vidar Lynghammar er tekstviter og språkkonsulent i NTB Arkitekst. Han har kurset tusenvis av skribenter i godt språk og har vært involvert i en rekke store klarspråksprosjekter.

Juryen søker stjerneskribenter
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Juryen søker stjerneskribenter

– Vi leter etter en skribent med et presist og variert nyhetsspråk. En som opprettholder et gnistrende godt språk i formidlingen av nyheter. En språkhelt, intet mindre, sier Hilde Schjerve (i midten).

Hun er nyhetsredaktør i NTB og fersk juryleder for NTBs språkpris. Hun får med seg IJ-leder Siri Skaalmo (til venstre) som nytt jurymedlem.

Les pressemeldingen

Tidligere vinnere

2021: Njord V. Svendsen i Khrono

2020: Ingeborg Senneset, Aftenposten

2019: Paal Uvaag, Morgenbladet

2018: Per Anders Todal, Dag og Tid

2017: Eirin Eikefjord, Bergens Tidende

2016: Håkon Gundersen, Morgenbladet

2015: Aftenposten junior

2014: Truls Dæhli, VG

2013: Trude Lorentzen, Dagbladet Magasinet

2012: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke

2011: Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv

2010: Hege Ulstein, Dagsavisen

2009: Hallgeir Opedal, Dagbladet

2008: Kjersti Mjør, Bergens Tidende

2007: Kjetil Østli, Aftenposten