NTBs språkpris
Heiko Junge / NTB

NTBs språkpris

Vi hedrer en språkhelt

Vi er opptatt av godt mediespråk. Derfor deler vi hvert år ut NTBs språkpris til en person som markerer seg med et spesielt godt skriftlig språk i mediene. Alle som har lyst, kan nominere kandidater.

Vinneren av NTBs språkpris for 2021 er Njord V. Svendsen i Khrono! Prisen ble delt ut i mai under Nordiske Mediedager.

Vinner av NTBs språkpris

Vinner av NTBs språkpris 2021
Heiko Junge / NTB
Vinner av NTBs språkpris 2021

Njord V. Svendsen

Juryen mener Svendsens skarpe og morsomme penn vekker assosiasjoner til nynorskpioneren Aasmund Olavsson Vinje. I juryens begrunnelsen heter det:

"Prisvinneren har både snert og spenst i tekstene, og når han bruker metaforer, er det konsist og virkningsfullt. På en gøyal måte fletter han inn finurlige fakta, som når han skriver:

«Fire hundre nautiske mil nordaust for Kunnskapsdepartementet, på ei øy med litt fleire innbyggarar enn det er tilsette i Utdanningsdirektoratet, er dagen sett av til den neste utdanningsrevolusjonen.»

Les pressemeldingen

Tidligere vinnere

2020: Ingeborg Senneset, Aftenposten

2019: Paal Uvaag, Morgenbladet

2018: Per Anders Todal, Dag og Tid

2017: Eirin Eikefjord, Bergens Tidende

2016: Håkon Gundersen, Morgenbladet

2015: Aftenposten junior

2014: Truls Dæhli, VG

2013: Trude Lorentzen, Dagbladet Magasinet

2012: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke

2011: Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv

2010: Hege Ulstein, Dagsavisen

2009: Hallgeir Opedal, Dagbladet

2008: Kjersti Mjør, Bergens Tidende

2007: Kjetil Østli, Aftenposten

Juryen for NTBs språkpris

Therese Manus har vært juryleder for NTBs språkpris de siste ni årene. Hun er daglig leder i Norsk kommunikasjonsforening.

Åse Wetås er direktør i Språkrådet. Hun er leksikograf og språkviter, og har tidligere vært prosjektdirektør for Norsk Ordbok.

Knut Olav Åmås er direktør i stiftelsen Fritt Ord. Åmås har blant annet vært kultur- og debattredaktør i Aftenposten og redaktør for tidsskriftet Samtiden. I 2007 ble han tildelt Den store journalistprisen og i 2019 Gullpennen.

Christine Calvert driver firmaet Tekstdoktor, hvor hun er kursutvikler og foredragsholder. Calvert underviser også på bachelorprogrammene Journalistikk og Digital markedsføring på Høyskolen Kristiania.

Sarah Sørheim er tidligere nyhetsredaktør i NTB.

Vidar Lynghammar er tekstviter og språkkonsulent i NTB Arkitekst. Han har kurset tusenvis av skribenter i godt språk og har vært involvert i en rekke store klarspråksprosjekter.