Vi holder skrivekurs om tegnsetting, retorikk, klar kommunikasjon og mer.
Hva er klarspråk?
Klarspråk er definert som «kommunikasjon med så tydelig ordlyd, struktur og visuell utforming at leserne i målgruppa finner informasjonen de trenger, forstår den og kan bruke den». Nøkkelen til klarspråk ligger i de tre ordene «finne», «forstå» og «bruke» – og alle tre må være med for at teksten skal være klar.
Hva betyr det at leserne skal kunne finne, forstå og bruke informasjonen i teksten?
«Finne» handler om å effektivisere lesingen for mottakerne. Det kan bety å starte med det som er viktigst, sortere innholdet i en rekkefølge som gir mening for mottakerne, og å bruke informative mellomtitler.
«Forstå» handler ofte om å konkretisere. Hvem skal gjøre noe? Hva skal de gjøre? Og hvorfor? Vage formuleringer kan gjøre at leserne misforstår uten å være klar over det. Dét er verre enn å møte på vanskelige faguttrykk som de skjønner at de ikke forstår. Fagspråk og juridiske begreper kan være helt nødvendige, men må ofte forklares.
«Bruke» handler om å få tydelig fram hvilken funksjon teksten har, og hvem den er rettet mot. Skal jeg gjøre noe etter å ha lest dette? Er det bare informasjon, eller er det reklame? Må jeg svare? Er saken avgjort, eller kan jeg påvirke utfallet?
Les også: Slik unngår du stammespråk
Klarspråk er å tilpasse til mottakeren og situasjonen
Det er en myte at klarspråk handler om at alle skal kunne forstå alt. Det varierer fra person til person hva som skal til for at hen klarer å finne, forstå og bruke informasjonen i teksten. Men enda viktigere: Det varierer fra situasjon til situasjon. Er du sint, stressa eller i sorg, kan det være vanskeligere å ta til seg informasjon som ellers ville vært klinkende klar. Klarspråk handler om å tilpasse teksten til mottakerne og situasjonen de er i.
Klarspråk er lovpålagt
1. januar 2022 fikk vi en språklov med en egen paragraf om klarspråk. Den sier at offentlige virksomheter skal kommunisere på et «klart og korrekt språk som er tilpassa målgruppa». Det betyr at når du får et brev fra kommunen eller et vedtak fra Nav, har du faktisk rett til å finne informasjonen du trenger, forstå den og vite hva du skal bruke den til.
Vil du lære mer om klarspråk? Vi holder kurs i klarspråk for både offentlige og private virksomheter.
Vil du få lignende bloggartikler i innboksen din?
Les også
Klarspråk: Stiftelsestilsynet fant ut hvorfor søknadene kom i retur
Tilsynet erfarte at klarspråk ikke bare handler om at setningene skal være enkle å forstå. Det handler også om å gi leserne informasjon de ikke visste de trengte.
«De» eller «dem»? «Hun» eller «henne»? Her er triksene for å velge riktig
Her får du to triks du kan bruke hvis du lurer på hva som blir riktig av «de» og «dem». De samme triksene kan du bruke for «hun» og «henne».
Tre retoriske virkemidler forklart på to minutter
«Han er ingen god retoriker, akkurat.» Politikere og personer som ytrer seg offentlig, kan raskt få en slik merkelapp på seg. Vi kaller dem ofte for gode eller dårlige retorikere, men hva mener vi egentlig med det?