Mobiler på stativ under partilederdebatt i Stortingets vandrehall.
Naina Helén Jåma / NTB

Valg

Slik dekker NTB kommunestyre- og fylkestingsvalget 2023

Dere får god støtte i valgdekningen med oss på laget. Utover en utfyllende ordinær nyhetsdekning med tekst, foto, video og grafikk tilbyr vi flere tilleggsprodukter. Alle visuelle løsninger blir spesielt tilpasset for visning på mobil.

Spørsmål om valgdekningen?

Tilleggsprodukter

Valgresultater

Automatiske tekster

Barnas valgomat

Dette inngår i nyhetsdekningen for alle kunder

Tekst

Valget er en sentral del av den ordinære nyhetsdekningen. Nyhetsredaksjonen sender ut planer for valgkampdekningen. Disse blir oppdatert daglig. Detaljert dekning for valgkvelden kommer.

Foto og video

Med foto og direktesendt video skal vi følge valget tett og gi kundene et godt visuelt innblikk i valgkampen og på valgdagen. På valgkvelden skal vi være til stede på alle de store partienes valgvaker i Oslo, i tillegg til aktuelle distrikter. Vi sender også video direkte fra utvalgte valgvaker. Detaljert dekning for valgkvelden kommer.

Grafikk

Den ordinære dekningen vil inkludere resultater fra de store byene, fylkestingsvalget og kommunevalget. Vi vil også komme med en oversikt over hvor de forskjellige partiene gjør det best og dårligst, hvilke kommuner som har skiftet farge‚ og hvordan den historiske valgdeltagelsen har vært.

Tilleggsprodukter

Valgresultater

Valgresultatene leveres i to former: som resultatgrafikk i sanntid eller som rene valgdata.

Resultatgrafikk i sanntid

Få interaktive resultatgrafikker fra kl. 21.00 på valgkvelden.

Vi visualiserer valgdataene på disse nivåene:

  • valgdistrikter
  • kommuner
  • fylker
  • nasjonalt

Resultatene leveres i form av widgeter som bygges inn i koden på nettstedet deres.

Valgdata i sanntid

Valgdataene kan leveres i sanntid som en JSON-fil. Dette er et tilbud til kunder som vil designe og bygge den grafiske presentasjonen selv.

Automatiske tekster og varslinger

Basert på sanntidsdata fra Valgdirektoratet lager vi automatiserte tekster og varslinger. Tekstene lages etter maler på valgdistrikt-, kommune- og fylkesnivå.

Vi tilbyr i utgangspunktet dette sammen med grafikkwidgetene, men dersom den samlede interessen er stor nok, kan vi vurdere å distribuere tekstene i et eget API.

Barnas valgomat

Vi tilbyr en valgomat spesielt rettet mot barn, utviklet i samarbeid med Redd Barnas prosjekt Barnas valg. Vi har redaksjonelt ansvar for både innholdet og utformingen.

Valgomaten ble mye brukt i skoleklasser i 2019 og 2021 og skapte stort engasjement i målgruppen. Årets valgomat brukertestes fortløpende på en referansegruppe med barn.

Det blir laget en håndfull regionale versjoner av valgomaten, som er kostnadsfri.

Les mer om Barnas valg

Gi oss gjerne tilbakemeldinger

Vi ønsker oss tilbakemeldinger fra kunder i forkant av valget – alt fra brukeropplevelsen på resultatpresentasjonen eller tekstmalene for de automatiserte artiklene.

Merk! Nytt av året er at Valgdirektoratet ikke tilbyr prognoser i dataleveransen, bare de faktiske valgresultatene. Vi mener det er mindre kritisk med prognoser for et lokalvalg enn for et stortingsvalg. Likevel, dersom den samlede interessen er stor nok, kan vi vurdere å tilby prognoser som et tillegg til resultatdataene.

Har dere ønsker?

Les også
Automatisering
Shutterstock / NTB

Automatisering

Automatisert journalistikk gjør redaksjonen raskere og reduserer sjansen for faktafeil. Spar tid ved å automatisere rutineoppgaver – og bruk i stedet ressursene på å skrive gode saker for leserne deres.

Bildeportal
Tore Wuttudal / NN / Samfoto / NTB

Bildeportal

Nordens største bildebyrå – søk blant 400 millioner bilder, videoer og grafikker. Hos oss finner du bilder av alt fra nyheter og sport til modellklarerte illustrasjons- og stockbilder.

Nyhetsstudio
Gorm Kallestad / NTB

Nyhetsstudio

Et nyhetsstudio er en feed som oppdateres fortløpende med hastemeldinger og korte nyhetsmeldinger. Innholdet kan spesialtilpasses med det dere ønsker.