Roald Amundsens luftskip til Nordpolen 1926
NTB

Historiske videoer

Er du på jakt etter historiske videoer?

Vi har eget materiale fra nyere norsk historie, videoer fra skattekisten Filmavisen og historisk video fra AP (The Associated Press) fra slutten av 1800-tallet til nyere tid.

I bildeportalen har vi verdenshistorien og norsk historie i video – alt fra kjente historiske øyeblikk til dokumentasjon av dagligliv. Kontakt oss for å kjøpe illustrasjonsvideoer.

22 00 32 00

Spørsmål om historisk video?

Filmavisen – 1926
Førstemann til Nordpolen via luftveien. Hvem klarer det først – Roald Amundsen med luftskipet Norge eller amerikanske Richard E. Byrd? Filmavisen er på Svalbard i mai 1926 og tar for seg kappløpet. Video: Filmavisen / NTB.
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Filmavisen – 1955
Norges eneste supermarked. Det har selvbetjening og egen kafe. Video: Filmavisen / NTB.
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
FILMAVISEN – 1944
Møte i Colosseum kino i Oslo i forbindelse med Adolf Hitlers fødselsdag. Quisling er til stede. Video: Filmavisen / NTB.
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
FILMAVISEN –1956
Fotball: Norge slår Sverige 3–1 på Ullevaal stadion. Det er første gang på 18 år at Norge vinner. Stor jubel blant ca. 25 000 publikummere. Video: Filmavisen / NTB.
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%

Video fra Filmavisen

I tillegg til vårt eget materiale fra nyere norsk historie har vi salgsrettighetene til skattekisten Filmavisen.

Filmavisen er en yndet referanse for å illustrere norsk dagligliv og historisk utvikling, og ikke minst for å belyse propagandaapparatet under andre verdenskrig.

Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin som gikk som forfilm på kino i Norge i perioden 1941–1963. Det eksisterte en lokal utgave før andre verdenskrig, men under okkupasjonen ble produksjonen betydelig utvidet og distribusjonen landsdekkende. Bulletinene ble produsert av Norsk Film A/S, som den tyske okkupasjonsmakten kontrollerte, og de ble brukt som et sentralt propagandaredskap under krigen.

Etter andre verdenskrig ble Filmavisen brukt til folkeopplysning, opinionsdannelse og nasjonsbygging. Bulletinene tok for seg mange ulike temaer, alt fra nasjonale begivenheter til praktiske råd om hushold og hygiene. Her finner du klipp med folkeliv, natur, kongefamilie og modernisering.

Filmavisen er innlemmet i kulturarvregisteret Norges dokumentarv, som består av noen av de viktigste dokumentene i norsk historie. Filmavisen ble også kalt Norsk filmrevy, Norsk ukerevy og Ukerevyen.

Samlingen består av rundt 1000 filmklipp. Klippene er grundig tagget, det vil si at det er lett å søke etter kjente personer og temaer.

AP – 1981
Charles og Diana gifter seg. Video: AP / NTB.
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
AP – 2001
United Airlines Flight 175 krasjer i World Trade Center under terrorangrepene i 2001. Video: AP/NTB.
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%

Historisk video fra AP

Jobber du med å lage en historisk dokumentar, kommer du ikke utenom dette rikholdige materialet fra AP (The Associated Press). Dokumentasjonen fra 1900-tallet og 2000-tallet er enorm, og det legges til nye videoer hver eneste dag. De eldste klippene er fra slutten av 1800-tallet.

Søk blant videoene i AP-arkivet ved å registrere deg her

Vil du kjøpe bruksrett til en video?

Les mer
Digitaliserte bilder fra arkivet
Aage Storløkken / Aktuell / NTB

Digitaliserte bilder fra arkivet

Vi er i gang med å digitalisere Norges største fotosamling. Her ser du et utvalg av bildene som er digitalisert, sammen med de originale titlene og bildetekstene. God fornøyelse!

Historiske bilder: Åsted Norge
Ivar Aaserud / NTB

Historiske bilder: Åsted Norge

Redaksjonen bak Åsted Norge trenger ofte gamle bilder til kriminalsakene de jobber med. Da er NTBs bildearkiv en god kilde.

Historiske bilder og videoer
Sverre A. Børretzen / Aktuell / NTB

Historiske bilder og videoer

Verdenshistorien og norsk historie i bilder og videoer. Kjente historiske øyeblikk og dokumentasjon av dagligliv.

Andre videoprodukter
Nyhetsvideo
Shutterstock / NTB

Nyhetsvideo

Vi sender video live fra alle de største nyhetshendelsene i inn– og utland.

Illustrasjonsvideo
Victor S. Brigola / Plainpicture / NTB

Illustrasjonsvideo

Se et utvalg illustrasjonsvideoer! I bildeportalen har vi et bredt mangfold av illustrasjonsbilder og -videoer, både fra egenproduksjonen vår og fra en rekke leverandører.

Kontakt oss for å kjøpe illustrasjonsvideoer.

Video av natur, klima og dyreliv
Baertels / Plainpicture / NTB

Video av natur, klima og dyreliv

Nyhet! Nå tilbyr vi illustrasjonsvideoer fra vår samarbeidspartner Nature Picture Library. Se de flotte videoene av både eksotisk og norsk natur og dyreliv.