Filmavisen

Norsk historie på film – helt tilbake til slutten av 1800-tallet

Skal du lage en dokumentar eller undervisningsmateriell? I tillegg til NTBs eget materiale fra nyere norsk historie har vi også salgsrettighetene til skattekisten Filmavisen. Filmavisen er en yndet referanse for å illustrere norsk dagligliv og historisk utvikling, og ikke minst for å belyse propagandaapparatet under annen verdenskrig.

22 00 32 00

Filmavisen

Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin som gikk som forfilm på kino i Norge i perioden 1941-1963. Det eksisterte en lokal utgave før annen verdenskrig, men under okkupasjonen ble produksjonen betydelig utvidet og distribusjonen ble landsdekkende. Bulletinene ble produsert av Norsk Film A/S, som den tyske okkupasjonsmakten kontrollerte, og de ble brukt som et sentralt propagandaredskap under krigen.

Etter annen verdenskrig ble Filmavisen brukt til folkeopplysning, opinionsdannelse og nasjonsbygging. Bulletinene tok for seg mange ulike temaer, alt fra nasjonale begivenheter til praktiske råd om hushold og hygiene. Her finner du klipp med folkeliv, natur, kongefamilie og modernisering.

Filmavisen er innlemmet i kulturarvregisteret Norges dokumentarv, som består av noen av de viktigste dokumentene i norsk historie. Filmavisen ble også kalt Norsk filmrevy, Norsk ukerevy, og Ukerevyen.

Samlingen består av rundt 1000 filmklipp. Klippene er grundig tagget, det vil si at det er lett å søke etter kjente personer og tematikk. Søk blant Filmavisen-klippene. Finner du ikke det du leter etter? Kontakt gjerne kundesenteret, så hjelper vi deg.

Søk blant Filmavisen-klippene her

Finner du ikke det du leter etter?

Et av verdens største videoarkiv
Verdenshistorien på film – historisk video fra AP (The Associated Press)
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%