Copyright Agent
Shutterstock / NTB

Copyright Agent

Slik følger vi opp brudd på åndsverkloven

NTB samarbeider med Copyright Agent om oppfølging av brudd på åndsverkloven. Når Copyright Agent oppdager at bilder fra NTB er brukt uten at en avtale foreligger vil de følge opp med et brev/e-post.

Hvis du har mottatt et slikt brev kan du finne noen vanlige spørsmål og svar under.

Hvorfor har du mottatt brev fra Copyright Agent og NTB?

Du har fått brev fordi vi har funnet at ett eller flere opphavsrettsbeskyttede bilder sannsynligvis er blitt brukt i strid med opphavsretten på en nettside du/dere står ansvarlig for.

Hvem er Copyright Agent?

Copyright Agent samarbeider med en rekke fotografer og bildebyråer for å beskytte deres opphavsrett.

Initiativet kommer fra en gruppe fotografer og gründere som ønsker å løse et økende problem med misbruk av bildemateriale som dekkes av åndsverkloven.

Jeg mener at bildebruken er lovlig – hva gjør jeg?

Finn frem dokumentasjonen på den lovlige bruken og ta kontakt med Copyright Agent. Kontaktdetaljene er:

Copyright Agent, Oscars gate 27, 0352 Oslo / Telefon: +47 800 10 485 er betjent mellom kl. 10.00–12.00 på hverdager / Epost: ntb@copyrightagent.com.

Jeg skjønte ikke at bildene var beskyttet av opphavsrett.

Alt bildemateriale er i utgangspunktet dekket av opphavsretten, og bruken av bilder krever forhåndsavtale med opphavsmannen/fotografen eller representant for vedkommende. Det er alltid publisistens ansvar å sørge for å innhente slik avtale før publisering.

Hvis ikke gyldig lisens er innhentet for publisering, anses det som brudd på opphavsretten. I slike tilfeller fremsetter Copyright Agent krav for urettmessig bruk på vegne av sine kunder.

Hvordan beregnes størrelsen på kravet?

Kravet er basert på listeprisen som NTB vanligvis krever for lovlig bruk. I tillegg kommer kostnader i form av kompensasjon for manglende kreditering i henhold til lov om opphavsrett.

Kan jeg ikke bare fjerne bildet og dermed være ferdig med saken?

Nei, bruddet har allerede har skjedd. Fotografen har derfor krav på rimelig godtgjørelse og kompensasjon for uautorisert bruk av materialet. Copyright Agent vil derfor uansett opprettholde kravet om betaling.

Hva skjer når jeg har betalt?

Når vi har mottatt din betaling vil vi avslutte saken. Du vil selvfølgelig få en bekreftelse på at saken er avsluttet. Vær oppmerksom på at betaling av saken ikke gir tillatelse til å anvende bildet fremover uten egen avtale om dette.

Hva om noen andre har laget bedriftens nettside?

Det er alltid selskapet som eier nettstedet der bildematerialet offentliggjøres som har ansvaret for at materialet ikke publiseres i strid med opphavsretten.

Det er selvfølgelig alltid en god idé å kontakte sin eksterne partner for å forsikre seg om de har fått en lisens for materialet. Hvis svaret er ja, vennligst send denne dokumentasjonen til saken.

Jeg vil gjerne bruke bilder lovlig i fremtiden - hva gjør jeg?

Ta gjerne kontakt med oss via kontaktskjemaet under.

Har du spørsmål om bildebruk?

Berit Roald / NTB

Avtalevilkår for bilder

Her finner du standardvilkårene for kjøp av lisens til materiale fra NTB.

Les vilkårene