NTBs språkpris
Caroline Roka / MBL

NTBs språkpris

Vi hedrer en språkhelt

Vi er opptatt av godt mediespråk. Derfor deler vi hvert år ut NTBs språkpris til en som markerer seg med et spesielt godt skriftlig språk i mediene. Alle som har lyst, kan nominere kandidater.

Vinneren av NTBs språkpris for 2020 er Ingeborg Senneset i Aftenposten! Prisen ble delt ut 25. august.

Vinnere av NTBs språkpris

Vinner av NTBs språkpris 2020
Fredrik Varfjell / NTB
Vinner av NTBs språkpris 2020

Ingeborg Senneset, Aftenposten

Juryen hedrer Senneset for hennes bruk av effektivt mediespråk. I juryens begrunnelsen heter det:

"Prisvinneren skriver med en sjelden intensitet og nerve. Språket er engasjerende, nakent og kraftfullt. Det er noe som står der og dirrer, som når hun i «Leksikon om lyspunkt og lidelse» skriver:

«A for alt som ikke ble som vi trodde. Annerledes, atypisk. For avmakt for en usynlig fare som tok fra oss millimeter for millimeter av normalitet. A for alvoret som steg opp da samfunnet stengte ned. A for avstand.»"

Les pressemeldingen

Tidligere vinnere

2019: Paal Uvaag, Morgenbladet

2018: Per Anders Todal, Dag og Tid

2017: Eirin Eikefjord, Bergens Tidende

2016: Håkon Gundersen, Morgenbladet

2015: Aftenposten junior

2014: Truls Dæhli, VG

2013: Trude Lorentzen, Dagbladet Magasinet

2012: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke

2011: Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv

2010: Hege Ulstein, Dagsavisen

2009: Hallgeir Opedal, Dagbladet

2008: Kjersti Mjør, Bergens Tidende

2007: Kjetil Østli, Aftenposten

Juryen for NTBs språkpris

Therese Manus har vært juryleder for NTBs språkpris de siste åtte årene. Hun er daglig leder i Norsk kommunikasjonsforening.

Åse Wetås er direktør i Språkrådet. Hun er leksikograf og språkviter, og har tidligere vært prosjektdirektør for Norsk Ordbok.

Knut Olav Åmås er direktør i stiftelsen Fritt Ord. Åmås har blant annet vært kultur- og debattredaktør i Aftenposten og redaktør for tidsskriftet Samtiden. I 2007 ble han tildelt Den store journalistprisen og i 2019 Gullpennen.

Christine Calvert driver firmaet Tekstdoktor, hvor hun er kursutvikler og foredragsholder. Calvert underviser også på bachelorprogrammene Journalistikk og Digital markedsføring på Høyskolen Kristiania.

Sarah Sørheim er nyhetsredaktør i NTB. Hun har et overordnet ansvar for NTBs språknorm for mediespråk, også kalt NTB-språket.

Vidar Lynghammar er tekstviter og språkkonsulent i NTB Arkitekst. Han har kurset tusenvis av skribenter i godt språk og har vært involvert i en rekke store klarspråksprosjekter.

Alle som har lyst, kan nominere kandidater til NTBs språkpris. Fristen for å nominere en vinner for 2020 var 31. januar 2021.