NTBs språkpris
Plainpicture / NTB

NTBs språkpris

Vi hedrer en språkhelt

Vi er opptatt av godt mediespråk. Derfor deler vi hvert år ut NTBs språkpris til en redaksjonell medarbeider som markerer seg med et spesielt godt skriftlig nyhetsspråk.

Hvem kan vinne NTBs språkpris?

NTBs språkpris gis til en redaksjonell medarbeider som markerer seg med et spesielt godt skriftlig nyhetsspråk. Vinneren bør ha et effektivt, presist og variert nyhetsspråk. Prisen gis for tekster publisert i mediene det siste året. Prisen gis til en redaksjonell medarbeider – det kan være en journalist, kommentator, redaktør eller frilanser tilknyttet en redaksjon.

Alle som har lyst, kan nominere kandidater. Fristen for å nominere var 31. januar 2024. Vinneren annonseres når prisen deles ut på Medieprisene under Nordiske mediedager i Bergen i mai.

Juryen for NTBs språkpris

Ole Kristian Bjellaanes er sportssjef og etikkansvarlig i NTB. Han har 14 år bak seg som nyhetsredaktør i NTB, og har hatt ansvaret for NTBs språknorm for mediespråk som brukes av mange medier over hele landet.

Siri Skaalmo er leder av Institutt for Journalistikk. Hun har tidligere jobbet som journalist, redaktør og forretningsutvikler i Dagens Næringsliv.

Åse Wetås er direktør i Språkrådet. Hun er leksikograf og språkviter, og har tidligere vært prosjektdirektør for Norsk Ordbok.

Knut Olav Åmås er direktør i stiftelsen Fritt Ord. Åmås har blant annet vært kultur- og debattredaktør i Aftenposten og redaktør for tidsskriftet Samtiden. I 2007 ble han tildelt Den store journalistprisen og i 2019 Gullpennen.

Vidar Lynghammar er tekstviter og språkkonsulent i NTB Arkitekst. Han har kurset tusenvis av skribenter i godt språk og har vært involvert i en rekke store klarspråksprosjekter.

 NTBs språkpris 2022 til Tor Folgerø i Hallingdølen
Tor Richardsen / NTB
NTBs språkpris 2022 til Tor Folgerø i Hallingdølen

– Det kjennest uverkeleg å finne mitt eige namn på same liste som mange av mine eigne språkheltar, seier journalist Tor Folgerø om å vinne NTBs språkpris. Juryen hyllar Folgerø for det effektive og levande nyheitsspråket hans.

Les pressemeldingen

Tidligere vinnere

2022: Tor Folgerø, Hallingdølen

2021: Njord V. Svendsen, Khrono

2020: Ingeborg Senneset, Aftenposten

2019: Paal Uvaag, Morgenbladet

2018: Per Anders Todal, Dag og Tid

2017: Eirin Eikefjord, Bergens Tidende

2016: Håkon Gundersen, Morgenbladet

2015: Aftenposten junior

2014: Truls Dæhli, VG

2013: Trude Lorentzen, Dagbladet Magasinet

2012: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke

2011: Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv

2010: Hege Ulstein, Dagsavisen

2009: Hallgeir Opedal, Dagbladet

2008: Kjersti Mjør, Bergens Tidende

2007: Kjetil Østli, Aftenposten