NTBs språkpris
Plainpicture / NTB

NTBs språkpris

Vi hedrer en språkhelt!

Vi er opptatt av godt mediespråk. Derfor deler vi ut NTBs språkpris hvert år til en som markerer seg med et spesielt godt skriftlig språk i mediene.

Prisen deles ut som en av hovedprisene på Den store prisfesten 4. september. I år blir det litt annerledes, med svært få publikummere i salen. Det blir en desto større digital fest! Følg direktesendingen fra prisfesten på Medier24, Journalisten, Kampanje eller Facebook. Sendingen starter kl. 19.30. NTBs språkpris deles ut ca. kl. 20.20.

Vi gleder oss til å hedre en språkhelt!

Vinnere av NTBs språkpris

Vinner av NTBs språkpris 2018
Ill.: Marvin Halleraker
Vinner av NTBs språkpris 2018

Per Anders Todal, Dag og Tid

– Det er både svært gledeleg og litt merkeleg å bli prislønt for det prosaiske kvardagsstrevet i ei avis, seier prisvinnar Per Anders Todal.

“Det er en kunst å skrive om tunge og til dels trauste temaer på en leseverdig og engasjerende måte. Årets vinner greier nettopp det – å løfte og gjøre noe spesielt ut av det han skriver om. Som leser blir man gledelig overrasket, man vet aldri hva man får”, skriv juryen i grunngjevinga for tildelinga.

Tidligere vinnere

2017: Eirin Eikefjord, Bergens Tidende

2016: Håkon Gundersen, Morgenbladet

2015: Aftenposten junior

2014: Truls Dæhli, VG

2013: Trude Lorentzen, Dagbladet Magasinet

2012: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke

2011: Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv

2010: Hege Ulstein, Dagsavisen

2009: Hallgeir Opedal, Dagbladet

2008: Kjersti Mjør, Bergens Tidende

2007: Kjetil Østli, Aftenposten

Juryen for NTBs språkpris

Juryen for NTBs språkpris. Øverst fra venstre: Tekstdoktor Christine Calvert, direktør i Språkrådet Åse Wetås, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, språkansvarlig i NTB Rune Wikstøl og juryleder Therese Manus, leder i Kommunikasjonsforeningen.

Therese Manus er daglig leder i Norsk kommunikasjonsforening. Hun har vært juryleder for NTBs språkpris de siste sju årene.

Åse Wetås er direktør i Språkrådet. Hun er leksikograf og språkviter, og har tidligere vært prosjektdirektør for Norsk Ordbok.

Knut Olav Åmås er direktør i stiftelsen Fritt Ord. Åmås har blant annet vært kultur- og debattredaktør i Aftenposten og redaktør for tidsskriftet Samtiden. I 2007 ble han tildelt Den store journalistprisen og i 2019 Gullpennen.

Christine Calvert driver firmaet Tekstdoktor, hvor hun er kursutvikler og foredragsholder. Calvert underviser også på bachelorprogrammene Journalistikk og Digital markedsføring på Høyskolen Kristiania.

Rune Wikstøl er journalist, kursholder og språkansvarlig i NTB. Han har kurset over 7000 i å skrive bedre, og er redaktør for NTBs språknorm for mediespråk – også kalt NTB-språket.

Alle som har lyst, kan nominere kandidater til NTBs språkpris. Fristen for å nominere en vinner for 2019 var 31. januar 2020.